Γεωργιάδης: Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει λύση σε προβλήματα του τομέα της Υγείας

Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης  απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον».

Με παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και δη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού, Ειρήνης Αγαπηδάκη, αλλά και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μάξιμου Σενετάκη, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Οικονόμου και του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Αριστοτέλη Σπάνια διεξήχθη σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η ημερίδα που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον».

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, παρέστη στην ημερίδα και κατά το χαιρετισμό του ανέφερε:

«H Τηλεϊατρική ως ιδέα είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει και κάποιες απόπειρες, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικά επιτυχημένες για να είμαι ειλικρινής. Όμως, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Τα μηχανήματα που είχαμε πάρει πριν από μερικά χρόνια φαντάζουν παλαιολιθικά για τη σημερινή εποχή, σήμερα, όλα γίνονται μέσα από το κινητό τηλέφωνο και κάποιες συσκευές pocket size.

Όμως, πέρα του hardware κομματιού, δηλαδή του κάθε αυτού αντικειμένου εκεί που γίνεται προφανώς πολύ μεγάλη επανάσταση, είναι το software. Και εκεί είναι η τεχνητή νοημοσύνη και μας δίνει εργαλεία αδιανόητα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή την πολύ ταχεία μεταβολή, εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Διότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ακριβώς η χρήση αυτών των εργαλείων, να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την ιατρική πράξη και την ιατρική υπηρεσία χωρίς να παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας που έχει η ιατρική πράξη.

Σε αυτό νομίζω ότι εσείς οι γιατροί είστε οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να μας υποδείξετε το πλαίσιο και τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε εμείς».

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι εάν οι γιατροί υποδείξουν τους τρόπους, θα βρεθούν χρήματα για τέτοια προγράμματα τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος δεν γίνεται όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο.

Πέραν όμως αυτού, του γεωγραφικού μας εθνικού χαρακτηριστικού, η χρήση της τηλεϊατρικής την οποία η τεχνητή νοημοσύνη την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ταχύτητας και ακρίβειας, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας, εν γένει».

Όπως είπε, «ως πρώην Υπουργός Εργασίας και ως νυν Υπουργός Υγείας έχω πλήρη συνείδηση πόσο ζοφερά φαντάζουν τα οικονομικά της δημόσιας υγείας για το μέλλον όλων των κρατών. Οι πληθυσμοί μας γηράσκουν, άρα έχουν περισσότερες ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Μακάρι να ζήσουμε 120 χρόνια. Ποιος δεν θα το ήθελε. Αλλά με το σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν περίπου καταστροφικό.

Άρα, για να μην είναι καταστροφικό και να έχουμε υγεία, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τώρα να διαχειριστούμε τους πόρους μας με ένα πιο ορθολογικό τρόπο. Εκεί έρχεται η τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε.

Εκεί λοιπόν σας καλούμε να είστε πρωταγωνιστές. Κατά τη γνώμη μου, μόνο οι γιατροί μπορούν να το κάνουν, δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος ο πρωταγωνιστής σε αυτήν την επανάσταση. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε, για να γίνει σωστά.

Και εμείς από την άλλη να είμαστε επίκουροι στην εφαρμογή, να είμαστε στη χρηματοδότηση, να είμαστε στο νομοθετικό κομμάτι. Καμία αντίρρηση, αλλά να μας υποδείξετε πως να το κάνουμε σωστά.

Και θέλω εκεί κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι να έχετε ευρύ πνεύμα γιατί επαναλαμβάνω ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και θα πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από το πως δουλεύαμε στο παρελθόν και να δούμε πως πραγματικά μπορούμε να δουλέψουμε στο μέλλον για να πετύχουμε όλα αυτά που σας είπα. Και αν το κάνουμε σωστά, μπορεί η Ελλάδα να γίνει και παράδειγμα προς μίμηση».

Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις από αυτούς που την απορρίπτουν επειδή δεν την γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρει σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση. Το μηχάνημα δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον άνθρωπο. Η σχέση γιατρού- ασθενούς, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η ματιά, το χαμόγελο, η ηρεμία η φροντίδα του θεράποντα συμμετέχει στη θεραπεία και είναι αναντικατάσταση.

Δίπλα σε αυτό θα υπάρχει όμως και η στήριξη της τεχνολογίας. Με ποια ευθύνη όμως θα γίνουν όλα αυτά; Χρειάζεται πλαίσιο που θα τα ελέγχει και θα τα αξιοποιεί. Αν ρωτήσετε το chat GPT ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής που επιτρέπει τη χρησιμοποιήσει της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά».

Όλο Υγεία

Scroll to Top