Η Θεανώ Καρποδίνη για τις απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και τα μέτρα που λαμβάνονται

εοπυυ

Στη μεγάλη οικονομική ζημιά που προκάλεσε στον ΕΟΠΥΥ η δράση 227 εταιρειών που εμπορεύονταν ιατροτεχνολογικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα δερματικά επιθέματα, αναφέρθηκε μιλώντας στο ertnews η Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πρόσφατα με πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και αφορά απάτη πάνω από 8 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Το πόρισμα της Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρει περίπου 79.000 παράνομες συνταγογραφήσεις.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εφαρμόστηκε το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η υπόθεση αφορά στην περίοδο 2017-2019, την εποχή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συνάφθηκαν συμβάσεις με τους παρόχους.

«Μέχρι τότε οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα για να πάρουν τα χρήματά τους. Άρα εκείνη την περίοδο είχε συσσωρευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και εταιριών που κατέθεταν αιτήσεις για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο Μητρώο και να συνάψουν συμβάσεις» ανέφερε η κ. Καρποδίνη.

«Ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση και αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε κατατάξει τα προϊόντα στις σωστές κατηγορίες, πλην όμως έπρεπε να ελεγχθεί όλο το κομμάτι, όλο το κύκλωμα που ενεργούσε και πέραν της κατάταξης αυτών των προϊόντων και της αποζημίωσης, συνταγογραφούνται χιλιάδες συνταγές», σημείωσε και συνεχάρη την Οικονομική Αστυνομία για την επιτυχία της.

H απάτη με τα αέρια οξυγόνου

Στη συνέχεια η Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη υπόθεση απάτης απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, που αποκαλύφθηκε το 2021 και οδήγησε στη σύλληψη 13 μελών οργάνωσης, με τη συμμετοχή λογίστριας και δυο γιατρών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η ζημία για τον Οργανισμό στην περίπτωση αυτή υπερέβη τα 5.000.000 ευρώ και αφορούσε στην έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, για καθετήρες και αέριο οξυγόνου.

«Κατόπιν και δικών μας ελέγχων έγινε μια πολύ εκτεταμένη έρευνα πάλι για θέματα συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα αέριου οξυγόνου, όπου και τότε είχε ανακαλυφθεί μια πολύ μεγάλη απάτη εις βάρος του Οργανισμού και η δράση εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε η Ελληνική Αστυνομία, πράγμα το οποίο επίσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο οργανισμός δηλώνει την παράστασή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέχει φυσικά κάθε συνδρομή και κάθε απαραίτητη προς τις δικαστικές αρχές πληροφόρηση».

Όλο Υγεία

Scroll to Top