Ματίνα Παγώνη: Νέες διασωληνώσεις και πολλά κρούσματα SARS-CoV2 – Πώς θα αντιμετωπιστούν

Ματίνα Παγώνη SARS-CoV2 ΜΕΘ

Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν οι δείκτες SARS-CoV2. Νοσηλεύονται 1082 ασθενείς, διπλασιάστηκαν οι νέες διασωληνώσεις και ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για το ΕΣΥ. Τι λέει στο oloygeia.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν όλοι οι σκληροί δείκτες της covid-19, ως αποτέλεσμα της μεγάλης διασποράς SARS-CoV2, στην κοινότητα. Δηλαδή, οι εισαγωγές σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο προχωράμε προς το χειμώνα οι αναπνευστικές λοιμώξεις, SARS-CoV2, γρίπη και RSV θα αρχίσουν να καταγράφουν καθολική αύξηση που θα δοκιμάσει για ακόμα μία φορά τις αντοχές του συστήματος υγείας, λόγω της μαζικής προσέλευσης και αναζήτησης ιατρικών υπηρεσιών.

Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση όλων των δεικτών της covid-19 εκφράζει στο oloygeia.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Το ΕΣΥ ακόμα δεν πιέζεται. Ευτυχώς ο καιρός είναι ακόμα καλός, αλλά όταν ξεκινήσει ο χειμώνας τα πράγματα θα δυσκολέψουν», δηλώνει η κ. Παγώνη. Υπογραμμίζει ότι ο κορονοϊός και οι παραλλαγές του είναι εδώ και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.

Η αύξηση όλων των δεικτών covid-19 σε αριθμούς

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η θετικότητα για SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 ήταν 1.082. Καταγράφηκε αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων covid-19 και από 17 την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τους 33 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη για covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 53. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 75 έτη (εύρος: 42-95). Το 98% των ασθενών είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των θανάτων covid-19 που καταγράφηκαν την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου, ήταν 51,παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 86 έτη.

Οι επικρατέστερες παραλλαγές

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από την EG.5 (24%) και την ΧΒΒ.1.16 (23%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Εμβολιασμός: Καμπάνια ενημέρωσης με τη συμμετοχή επιστημόνων

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι ο SARS-CoV2, είναι μαζί μας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε. Υπογραμμίζει την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερη προσοχή όπως λέει θα πρέπει να επιδείξουν και οι νέοι που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό του κορονοϊού.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο των ομάδων υψηλού κινδύνου. Εκτιμά ότι πρέπει να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τον εμβολιασμό και σε αυτό θα βοηθήσει καμπάνια ενημέρωσης με τη συμμετοχή επιστημόνων που ο κόσμος εμπιστεύεται.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τους πολίτες 12 ετών και άνω ξεκίνησε από 16 Οκτωβρίου και για τα παιδιά 5 έως 11 ετών θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr , ή στο Φαρμακείο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το μονοδύναμο εμβόλιο XBB.1.5 των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • Έγκυες γυναίκες
  • Επαγγελματίες υγείας

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο είναι τουλάχιστον 3 μήνες

Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών εφόσον το επιλέξουν μπορούν να εμβολιαστούν

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν 6 τετραδύναμα εμβόλια έναντι της γρίπης, με 2 από αυτά να περιέχουν το ανοσοενισχυμένο στέλεχος, με σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων να χορηγηθούν στα άτομα άνω των 60 ετών. Όπως λέει η κα. Παγώνη τα αντισώματα αυξάνονται σταδιακά περίπου σε 15 μέρες μετά τη λήψη του.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top