Μόνο για 6 μήνες η ανανέωση συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ – Αντιδράσεις των εργαζομένων

εσυ

Έντονη αντίδραση των εργαζομένων που περίμεναν ανανέωση των συμβάσεων για ένα έτος. Κάνουν λόγο για εμπαιγμό και τσουνάμι αποχωρήσεων από το ΕΣΥ.

Για έξι μήνες ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του υφυπουργού οικονομικών για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων, που λήγουν τέλος του χρόνου, για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών.
Με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, παρατείνονται για ακόμη έξι μήνες έως 30.6.2024.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για έξι μήνες, οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για τρεις μήνες, οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες, οι 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται οι συμβάσεις για τρεις μήνες, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Τι περίμεναν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι εργαζόμενοι βάσει και των δεσμεύσεων ανέμεναν νομοθετική ρύθμιση ανανέωσης των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Επίσης νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, φύλαξη εστίαση, οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΠΟΕΔΗΝ: ρύθμιση εμπαιγμός

«Ρύθμιση εμπαιγμός για τους συμβασιούχους υγειονομικούς» και «υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη διάρκεια ανανέωσης των συμβασιούχων», κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί «τσουνάμι αποχωρήσεων υγειονομικών από τα νοσοκομεία», τονίζοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που «βολεύει τους εργολάβους».

20.000 οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία

Οι οργανικές κενές θέσεις στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 40.000 και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Προσθέτει ότι υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους.

«Αντί λοιπόν να προωθήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται, την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό για άλλη μια φορά που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται», αναφέρει.

3.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα νοσοκομεία

Ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για μαζικό κύμα αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ. «Εφέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία, έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ, τρία και πλέον χρόνια λίστα αναμονής για χειρουργείο, ράντζα, ταλαιπωρία στα επείγοντα, νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας». Την παραπάνω κατάσταση του ΕΣΥ περιγράφει ο κ. Γιαννάκος, εκφράζοντας φόβους ότι ενόψει του χειμώνα το ΕΣΥ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους

Σχετικά με τους εργολάβους ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο από ότι η πρόσληψη ή η διατήρηση των συμβασιούχων εργαζόμενων και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι εργολαβικοί φύλακες κοστίζουν 3.000 ευρώ το μήνα ο καθένας, εργολαβικές καθαρίστριες 2.500 ευρώ το μήνα «και σε όλα τα νοσοκομεία ήδη έχουν εγκατασταθεί η ετοιμάζονται από αρχή του νέου έτους να εγκατασταθούν οι εργολάβοι, που στοιχίζουν περισσότερα από το γιατρό». Από την άλλη πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση «έχουν όμως χρήματα να σκορπάνε στους εργολάβους. Εάν δεν διορθωθεί η ρύθμιση εμπαιγμός των ολιγόμηνων παρατάσεων των συμβασιούχων υγειονομικών θα παραιτηθούν σταδιακά όλοι πριν προλάβουν να απορροφηθούν από μόνιμες προκηρύξεις που και αυτό είναι κακό για το σύστημα υγείας αφού ανακυκλώνετε το ίδιο προσωπικό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top