Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ακάλυπτες οι εφημερίες από αναισθησιολόγο

Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου προβλέπει 26 αναισθησιολόγους και έχουν απομείνει στη δύναμη του μόνο 9. Χωρίς αναισθησιολόγο οι εφημερίες.  Κίνδυνος για εκ νέου διακοπή των τακτικών χειρουργείων.

 

Για δεύτερη φορά το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου επανέρχεται στο θέμα των τραγικών ελλείψεων, προειδοποιώντας τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι από τις 17 έως 30 Νοεμβρίου οι εφημερίες μένουν ακάλυπτες από αναισθησιολόγο. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση μη επίλυσης του προβλήματος, εκ νέου διακοπής των τακτικών χειρουργείων.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση το Αναισθησιολογικό Τμήμα εξηγεί ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, το νοσοκομείο οφείλει να έχει 26 αναισθησιολόγους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του. Συνεχώς όμως αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουν απομείνει στη δύναμη του 9 αναισθησιολόγοι (7 στα γενικά χειρουργεία, 1 εκπαιδευμένη καρδιοαναισθησιολόγος, 1 αναισθησιολόγος σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια).

Οι συνεχείς εκκλήσεις προς την διοίκηση

Όπως αναφέρουν οι αναισθησιολόγοι από το Μάρτιο του 2023, έγιναν αρκετές προσπάθειες ενημέρωσης της διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και της 3η ΥΠΕ για το υπάρχον πρόβλημα και ζητούν την επίλυση του.
Σημειώνουν ότι καθημερινά παρά τη δραστική μείωση στη δυναμική του τμήματος όλοι οι αναισθησιολόγοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων, δουλεύοντας πολλές φορές πέραν του ωραρίου τους και σε ημέρες που δεν εφημερεύουν. «Είναι αμέτρητες οι ώρες υπερ-εργασίας που έχουμε και δεκάδες τα ρεπό που δεν έχουμε πάρει.Η συνεχής υπερ-εργασία και υπερ-εφημέρευση μας οδηγεί σε τέτοια σωματική και ψυχολογική κούραση, που μπορεί πλέον να έχει συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου μας και στην υγεία των ασθενών».
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023 ενημερώθηκε η διοίκηση του Γ.Παπανικολάου και η 3η ΥΠΕ πως για το μήνα Οκτώβριο υπάρχουν εφημερίες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπηρετούντες αναισθησιολόγους τόσο στα γενικά χειρουργεία όσο και στα καρδιοθωρακοχειρουργικά χειρουργεία, καθώς όλοι είχαν ήδη συμπληρώσει το μέγιστο αριθμό των εφημερίων που ορίζει ο νόμος και οι περισσότεροι είχαν ήδη κάνει έως 10 εφημερίες.
Ως απάντηση η διοίκηση του Νοσοκομείου «εξέδωσε «εντέλλεσθε» στους αναισθησιολόγους παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία περί της εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών».

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου σημειώνει ότι η επικείμενη πρόσληψη 2 ειδικών αναισθησιολόγων που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες θα βοηθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα και δεν μειώνει την υπερ-εργασία και την υπερ-εφημέρευση. Ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι οι εφημερίες 17-30 Νοεμβρίου μένουν ακάλυπτες από αναισθησιολόγο και πως για ακόμα μια φορά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Έως τις 17 Νοεμβρίου, σημειώνουν όλοι οι υπηρετούντες αναισθησιολόγοι θα έχουν εργαστεί το μέγιστο των ωρών που ορίζει ο νόμος ( 60 ώρες την εβδομάδα και 6 εφημερίες) .

Οι αναισθησιολόγοι του Γ. Παπανικολάου καταλήγουν:
«To err is human…» Πάνω σε αυτήν την πρόταση έχουν οικοδομηθεί δεκάδες συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, αλλά στην περίπτωση του Γ.Παπανικολάου, ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να προληφθεί με την άμεση πρόσληψη/μετακίνηση αναισθησιολόγων. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμεθα για την εκ νέου διακοπή των τακτικών χειρουργείων».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top