Οδοντιατρική φροντίδα μέσω τηλεϊατρικής στους κατοίκους των Οινουσσών

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Το 90% των περιστατικών που εξετάσθηκαν χρήζει οδοντιατρικής παρέμβασης. Η Οδοντιατρική φροντίδα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη κλιμακίου του οδοντιατρικού τμήματος του Τζανείου νοσοκομείου στις Οινούσσες.

Η δεύτερη φάση οδοντιατρικής εξέτασης μέσω τηλεϊατρικής στους κατοίκους των Οινουσσών πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο.

Οδοντίατρος από το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο εξέτασε μέσω τηλεϊατρικής κατοίκους των Οινουσσών. Επί της ουσίας έγινε μια πρώτη αναγνώριση / διάγνωση παθήσεων των δοντιών και των ούλων, βλαβών του στοματικού βλεννογόνου και κατ’ επέκταση ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

Μάλιστα, ήδη κατά την πρώτη φάση, που έγινε 1η Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι το 90% των περιστατικών που εξετάσθηκαν χρήζει οδοντιατρικής παρέμβασης. Απώτερος στόχος, μετά και από την ολοκλήρωση του οδοντιατρικού ελέγχου των κατοίκων, είναι η δια ζώσης οδοντιατρική παρέμβαση με επίσκεψη κλιμακίου του οδοντιατρικού τμήματος του Τζανείου νοσοκομείου.

Προσπάθεια μείωσης της υγειονομικής ανισότητας μέσω της τηλεϊατρικής

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο, στο πλαίσιο προσπάθειας μείωσης της υγειονομικής ανισότητας, οργάνωσε την συγκεκριμένη δράση οδοντιατρικής τηλεϊατρικής προς τους κατοίκους των Οινουσσών, ένα ακριτικό νησί της χώρας μας όπου οι κάτοικοι έχουν δυσκολία πρόσβασης στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη γεωγραφική ανομοιομορφία με ένα έντονο νησιωτικό σύμπλεγμα για αυτό και η ανάπτυξη συστημάτων τηλεματικής τεχνολογίας θα αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής

Η τηλεϊατρική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και των φορέων υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Ελλάδα, υλοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει το έργο της τηλεϊατρικής, έτσι ώστε να καλύψει κάθε σπιθαμή της χώρας, τα νησιά μας, τις ορεινές και αγροτικές περιοχές.

«Σήμερα επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο και παρακολούθησα από κοντά τη δεύτερη φάση οδοντιατρικής εξέτασης μέσω τηλεϊατρικής στους κατοίκους των Οινουσσών. Είδαμε από κοντά πώς η τηλεϊατρική μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων, ιδίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής από το Υπουργείο Υγείας αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για την ολιστική αναβάθμιση της ΠΦΥ, την βελτίωση της πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Πρόσθεσε ότι «τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε σημειώσει δραστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Υγεία, ώστε όλοι οι πολίτες να δουν αισθητή βελτίωση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας».

Όλο Υγεία

Scroll to Top