Λίστες χειρουργείων: Ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για να μειώσει τις αναμονές;

ΕΣΥ χειρουργείο

Κατά 25% αύξησε η covid-19 τις λίστες χειρουργείων. Πότε θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις λίστες χειρουργείων και ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή της.

Με την ψήφιση διάταξης για την ενιαία λίστα χειρουργείων ξεκινάει και η δουλειά για την εκκαθάρισή τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων που λιμνάζουν 4 – 5 χρόνια και δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να γίνει η ξεκαθάριση, χρειάζεται μεθοδικότητα και επιμονή.

Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει”, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τους επόμενους μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής, τόνισε.

Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον εμβολιασμό κατά της covid-19 θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας και στο ζήτημα των λιστών χειρουργείων, δηλαδή θα γίνει με πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. “Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα…”. Σημείωσε ότι η covid-19 και στη δική μας χώρα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες αύξησε κατά 25% περίπου τη λίστα των χειρουργείων. Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται “ψυχρές επεμβάσεις”, πρόσθεσε.

Για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ απέφερε τους δύο – τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές που εφαρμόζεται το μέτρο και 1.500 διακομιδές.

Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ”, είπε.

Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια”, είπε.

Για τη λειτουργία των νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νεότερο νοσοκομείο, πρόσθεσε, που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια.

Αναφέρθηκε στα έργα ανακαίνισης που έχουν δρομολογηθεί άνω του 1 δις , αλλά και στην καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων, τα οποία μπορούν με παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των διοικήσεων να λυθούν, είπε.

Το ΕΣΥ είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμός και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει την μεγάλη εικόνα. Έχω ξαναπεί ότι το ΕΣΥ συνδιαλλάσσεται με 100.000 κόσμο την ημέρα. 100.000 και το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους”.

Όλο Υγεία

Scroll to Top