Οι προτάσεις του ΙΣΑ για το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας. Τι ζητούν οι γιατροί

Γιώργος Πατούλης

Τις απόψεις του ΙΣΑ για το Σχέδιο Νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς εκτός ΕΣΥ να εκτελούν έργο σε νοσοκομεία, ενώ εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την διενέργεια εμβολιασμών κατά της covid-19 από φαρμακοποιούς. Σχετικά με την αυτεπάγγελτη άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά μελών του ΔΣ των ΙΣ και του ΠΙΣ, τονίζει ότι επιχειρείται θεμελιώδης και δομική αλλαγή σε θέματα πειθαρχικού δικαίου των ιατρών.

Άρθρο 7

Ειδικότερα, στο υπόμνημα που κατατέθηκε διατυπώνεται η θέση του ΙΣΑ, αναφορικά με το άρθρο 7 που αφορά την ρύθμιση, για την απασχόληση ιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Ο ΙΣΑ ζήτησε να θεσπιστεί διάταξη, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα των ιατρών εκτός ΕΣΥ να εκτελούν ιατρικές, διαγνωστικές, επεμβατικές και χειρουργικές πράξεις ,εντός των νοσοκομείων και λοιπών δομών του ΕΣΥ .

«Θα αναμένετο στο ίδιο αυτό νομοσχέδιο να υπάρχει και η αναφερόμενη μέλλουσα να θεσπιστεί διάταξη για την αντίστροφη παροχή δυνατότητας στους ιδιώτες ιατρούς και όχι απλώς να εξαγγέλλεται η θέσπιση εξουσιοδοτικής διάταξης στο μέλλον», επισημαίνεται.

Άρθρο 49

Αναφορικά με το άρθρο 49, το οποίο δίνει τη δυνατότητα διενέργειας εμβολίων covid-19 από τους φαρμακοποιούς ο ΙΣΑ τονίζει ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών καθώς «οι φαρμακοποιοί δεν είναι ιατροί δεν μπορούν να λάβουν ιστορικό, να διερευνήσουν τυχόν συννοσηρότητες και να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ασθενή κατά τη χορήγηση του εμβολίου. Δεν προβλέπεται στα φαρμακεία ούτε καν ειδικός χώρος για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων».

Άρθρο 35

Αναφορικά με το άρθρο 35 που προβλέπει την αυτεπάγγελτη άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά μελών του ΔΣ των ΙΣ και του ΠΙΣ ,ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι επιχειρείται θεμελιώδης και δομική αλλαγή σε θέματα πειθαρχικού δικαίου των ιατρών που ηθελημένα παραβλέπει τόσο ότι ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς, αλλά μόνο ιατρικούς συλλόγους, όσο και ότι κάθε ιατρός υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο του ΔΣ του ΙΣ στον οποίο ανήκει που είναι αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για την άσκηση σε βάρος του πειθαρχικής δίωξης. «Η ρύθμιση αυτή σαφώς αντιστρατεύεται το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου», τονίζεται στο υπόμνημα του ΙΣΑ.

Άρθρο 65

Αναφορικά με το άρθρο 65 που αφορά τη νομιμοποίηση συμμετοχής εκπροσώπων ΙΣ στη ΓΣ του ΠΙΣ ακόμη και αν δεν έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «η κατάργηση της υποχρέωσης των ΙΣ να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι αντιστρατεύεται αυτή κάθε αυτή την έννοια του σωματειακού χαρακτήρα του ΠΙΣ. Σε κανένα Σωματείο δεν θα ήταν αυτό ανεκτό».

Όλο Υγεία

Scroll to Top