Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Πολυτέλεια η οδοντιατρική φροντίδα για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού

στοματικής υγείας

Η 20η Μαρτίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακήρυξε το 2024 «Έτος Στοματικής Υγείας» με κεντρικό σύνθημα «γειά στο στόμα σου».

Την ανάγκη βελτίωσης της στοματικής υγείας των πολιτών, αλλά και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στην λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη σημερινή (20 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με κεντρικό σύνθημα «γειά στο στόμα σου».

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκε σε νέους το 2023, ποσοστό 46,8%, εξ αυτών χρειάστηκε οδοντιατρική/ ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία.

Από αυτούς ποσοστό 32,0% δεν την έλαβε κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Και μάλιστα 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι η αιτία ήταν οικονομικοί λόγοι.

Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η οδοντιατρική πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής καθίσταται αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει και ενισχύσει την οδοντιατρική περίθαλψη, δεδομένου ότι οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για πολλές χώρες και συσχετίζονται με την συνολική υγεία του ανθρώπου.

«Την ώρα που τα περισσότερα συστήματα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη η Οδοντιατρική θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό τους γιατί οι περισσότερες παθήσεις της στοματικής υγείας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα αρχικά τους στάδια. Η οδοντιατρική πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Υφαντής.

Έτος Στοματικής Υγείας το 2024

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακήρυξε το 2024 «Έτος Στοματικής Υγείας» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της στοματικής υγείας και  διπλή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό έτους στοματικής υγείας το 1994 και 190 χρόνια από την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των οδοντιάτρων στην Ελλάδα.

«Την ημέρα αυτή που είναι θεσμοθετημένη από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναγγέλλουμε πως το 2024 θα είναι το Έτος Στοματικής Υγείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις που έχουν ένα και μόνο στόχο: Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την εμπέδωση ότι η στοματική υγεία είναι κρίσιμη για τη γενική υγεία και την ποιότητα της ζωής. Παράλληλα προσδοκούμε οι δράσεις αυτές να αποτελέσουν και τον μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία ώστε να χρηματοδοτήσει στο μέτρο του δυνατού τη φροντίδα της στοματικής υγείας για τον πληθυσμό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

«Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα».

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2024 είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατεία που θα φέρει τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα». Το μήνυμα αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης, ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τη σημασία της στοματικής φροντίδας και να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης.

Μαθήματα από τον «Τούθη»

Έχοντας ως στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση για την αξία της στοματικής υγείας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προχωρά στη δημοσίευση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram και You Τube) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρουσιάζει στα social media τον «Τούθη», τον κάστορα-οδοντίατρο, ο οποίος με το ολόλευκό χαμόγελό του θα δείξει βήμα-βήμα τι μπορεί να προσφέρει ένα υγιές στόμα.

Η ΕΟΟ στο πλαίσιο της καμπάνιας της θα παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο των οδοντιάτρων στην υιοθέτηση μίας καλής και συστηματικής στοματικής υγιεινής.

Τα σημαντικά βήματα για την καλή στοματική υγεία

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φυσικά η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη στοματική μας υγεία.

Οι δράσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Στο πλαίσιο ανάληψης δράσεων για φέτος η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα προβεί σήμερα, σε ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς της Ομόνοιας και του Ευαγγελισμού από τις 9 το πρωί με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ, με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την ορθή φροντίδα των δοντιών μας, ενώ θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας σε όλα τα παιδιά.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση μαζί με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, την Πέμπτη 21 Μαρτίου -η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down– και ώρα 10πμ στο Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής συμμετέχει στις δράσεις για τον εορτασμό με πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΟ Δημήτριος Κήττας ανέφερε σχετικά με τις δράσεις του Έτους: «Έχουμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος για να διαδώσουμε το μήνυμα «γεια στο στόμα σου!». Πρέπει να φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, από τα ακριτικά χωριά και τις νησιωτικές περιοχές μέχρι τις μεγαλουπόλεις. Με την ευχή και την ελπίδα να γίνει πραγματικότητα το νόημα του συνθήματος, ώστε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία».

Όλο Υγεία

Scroll to Top