ΠΟΕΔΗΝ: 7.000 υγειονομικοί αποχώρησαν από το ΕΣΥ τους τελευταίους 18 μήνες

γιατροί

Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Ζητάει ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Στάση εργασίας 11:00 – 15:00 και συγκέντρωση στις 12:00 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

«Η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια δεν πρόκειται να φτιάξει με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πιο υψηλός», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στη κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «όταν υποχωρεί ο Δημόσιος Τομές Υγείας τα κενά καλύπτονται από τον Ιδιωτικό Τομέα. Μεγάλος χαμένος ο πολίτης όταν χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας».

7.000 αποχωρήσεις από το ΕΣΥ τους τελευταίους 18 μήνες

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει κύμα μαζικής φυγής από το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των συνθηκών εργασίας και των χαμηλότατων αμοιβών. «Είχαμε 7.000 αποχωρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας οι οποίες καθιστούν επισφαλείς τις υπηρεσίες σε πολλούς τομείς και φορείς της Δημόσιας Υγείας».

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι με 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής και άλλοι επαγγελματίες, δεν θα έλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλέψουν.

Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό. «Ακόμη και η ρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είναι κατώτερη των περιστάσεων αφού χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτικό), δημιουργούνται όμως τεράστιες αδικίες από τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την εκδίωξη των εργολάβων από το ΕΣΥ

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της στην επιστροφή των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, που στοιχίζουν, όπως αναφέρει, πολύ ακριβότερα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και τη νομοθετική δυνατότητα των νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) επαναφέροντας σε ισχύ τους σχετικούς νόμους. Σημειώνει ότι λήγουν οι διετείς συμβάσεις και σταδιακά αποχωρούν 2.000 υγειονομικοί πρώτης γραμμής που εργάζονται μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Για να στελεχωθεί το σύστημα, η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί, το ωρομίσθιο, να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top