ΠΟΕΔΗΝ: Πρόβλημα με τα πτητικά μέσα στις βάσεις του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου – Κινδυνεύουν ασθενείς

ΕΚΑΒ ΠΟΕΔΗΝ

Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές ασθενών καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως υποστηρίζει τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ Σύρου και Ακτίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιουνίου να είναι ακάλυπτοι και να μεγαλώνει ο κίνδυνος για τους βαριά πάσχοντες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο ρόλος των αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ κρίσιμος για το ΕΣΥ, «διότι είναι γνωστό ότι τα νησιά μας διαχρονικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ. Τα σοβαρά περιστατικά δεν καλύπτονται στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και αναγκάζονται να διακομιστούν κυρίως στην Αττική και σε άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας».

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2022 πραγματοποιήθηκαν 2.100 περίπου πτήσεις από τις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Άκτιο σε σύνολο 4.500 διακομιδών (με ιπτάμενα και πλωτά μέσα) κατ΄ έτος.

«Οι παραπάνω αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά που είναι περίπου οι μισές επιβεβαιώνουν την τραγική υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων τους», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Βάση ΕΚΑΒ Σύρου: Δεν διαθέτει πτητικό μέσο

«Εδώ και 2 μήνες η Αεροπορία Στρατού που έχει αναλάβει σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας τη συνεχή διάθεση ελικοπτέρου, για λόγους που πρέπει να εξηγηθούν, δεν διαθέτει πτητικό μέσο. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από Σύρο προς Αθήνα και από τα λοιπά νησιά των Κυκλάδων προς Σύρο.

Κατά την διάρκεια των δύο μηνών της συνεχούς απουσίας πτητικού μέσου στη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας».

Βάση ΕΚΑΒ Ακτίου: Χωρίς πτητικό μέσο τις μισές ημέρες

«Από τα μέσα Αυγούστου η πολεμική Αεροπορία δεν έχει συνεχόμενη κάλυψη της βάσης του ΕΚΑΒ με ελικόπτερο. Συνολικά τις μισές περίπου ημέρες η βάση του ΕΚΑΒ Ακτίου είναι χωρίς πτητικό μέσο.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο εκτελούσε αεροδιακομιδές από τα νησιά του Ιονίου σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ κατά την διάρκεια της απουσίας του, τα περιστατικά που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή, εξυπηρετήθηκαν από άλλες πτητικές βάσεις, όπως αυτή της Ελευσίνας».

Κίνδυνος για τη ζωή ασθενών

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι «η δυνατότητα που είχαμε να καλύπτουμε τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ στην νησιωτική επικράτεια με τις αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών σε σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι σιγά-σιγά χάνεται. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην διάθεση πτητικού μέσου, καθώς απαιτείται πολύτιμος χρόνος να ξεκινήσει από την Ελευσίνα ή τα Μέγαρα για να φτάσει στο προορισμό του, ενέχει κινδύνους για την ζωή των ασθενών».

Σημειώνει ότι δημιουργούνται και προβλήματα στη στελέχωση των βάσεων, καθώς το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ αναγκάζεται να παραμείνει στα σημεία ανταπόκρισης μέχρι να βρει τρόπο να επιστρέψει στις βάσεις της Σύρου η του Ακτίου.

«Δηλαδή, ξεκινάει το ελικόπτερο από την Ελευσίνα, πάει στην Σύρο ή άλλο νησί του Αιγαίου να παραλάβει τον ασθενή με το πλήρωμα του ΕΚΑΒ προκειμένου να το διακομίσει σε νοσοκομείο της Αττικής και το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ γυρίζει την επόμενη ημέρα με πλοίο της γραμμής για την Σύρο. Το ίδιο συμβαίνει και στο Άκτιο όταν δεν υπάρχει κάλυψη με ελικόπτερο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι «η αδιάλειπτη στελέχωση με πτητικά μέσα των βάσεων του ΕΚΑΒ εξασφαλίζει την ταχύτερη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιμετώπιση τους. Με την εύρυθμη λειτουργία των βάσεων του ΕΚΑΒ οι κάτοικοι των νησιών μας αισθάνονται πιο ασφαλείς. Χωρίς τα πτητικά μέσα αισθάνονται ότι είναι εντελώς ξεκρέμαστοι υγειονομικά».

Όλο Υγεία

Scroll to Top