Δωρεάν μαστογραφία για τις γυναίκες 45 εως 74 ετών- Επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»

καρκίνο του μαστού

Συνάντηση με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού επεκτείνεται και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην εμπειρία της οικογενείας του όπου η μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, ενώ τόνισε την κομβική σημασία της πρόληψης.

Πάνω από 300.000 στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Παράλληλα μιλώντας για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

«Πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

Μητσοτάκης: «Καταλαβαίνω τον φόβο»

«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης Γεννηματά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εμένα είχε και η μάνα μου καρκίνο του μαστού και θυμάμαι τότε το θάρρος με το οποίο μιλούσε για την ασθένεια και το αντιμετώπισε, γιατί είχε πολλά προβλήματα υγείας και ήταν πολύ εξοικειωμένη και ουδέποτε αισθάνθηκε η ίδια ότι υπήρξε θύμα της μοίρας, αυτά τα οποία μπορεί κάποιος να πει όταν του τυχαίνει μια ασθένεια. Πάλεψε και στάθηκε στα πόδια της»

«Και θυμάμαι όταν μίλησε για πρώτη φορά για τον καρκίνο του μαστού, σε μια εποχή που δεν τολμούσαμε να εκφέρουμε τη λέξη καρκίνος, ήταν “η επάρατος”. Δεν μιλούσαμε καθόλου για το πρόβλημα. Και πόσο δύναμη νομίζω έδωσε σε πολλές γυναίκες τότε να βγουν από αυτό τον εγκλωβισμό του φόβου, να κάνουν την εξέταση και μετά να αναζητήσουν προφανώς και ιατρική βοήθεια. Αλλά είναι πραγματικά αμαρτία να χάνονται ζωές από ασθένειες τις οποίες μπορούμε να τις προλαμβάνουμε».

Ιστορίες γυναικών με καρκίνο του μαστού

Στη συζήτηση παρενέβησαν και γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ τοποθετήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Το πιο σημαντικό είναι εμείς οι γυναίκες να απευθυνθούμε στις γυναίκες, γιατί έτσι τελικά χτίζεται και η εμπιστοσύνη και μπορούμε να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτή τη σωτήρια εξέταση», τόνισε η κ.  Αγαπηδάκη.

«Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον Άγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα», σημείωσε η Ελένη Κολοφωτιά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχα από τη μαμά μου ιστορικό και έχω ξεκινήσει από τα 39 μου , τώρα είμαι 58, προκειμένου και κάνω κάθε χρόνο τον προληπτικό μου έλεγχο ανελλιπώς. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεκινήσει τώρα στη χώρα μας είναι ό,τι καλύτερο γιατί δίνει κίνητρο στις γυναίκες. Αρκεί να μην φοβούνται, γιατί οι περισσότερες φοβούνται. ‘Αλλες φοβούνται γιατί έχει λίγο πόνο, άλλες ντρέπονται. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη αρωγή που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει η πολιτεία στις γυναίκες προκειμένου να πέσει η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού», είπε στη διάρκεια της συζήτησης η Αθανασία Γεωργίου.

Τη δική της εμπειρία περίγραψε η Μαρία Καραμαλίκη: «Έχω κάνει δύο χειρουργεία. Δυστυχώς τώρα η αδερφή μου έχει μια περιπέτεια. Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα “Δοξιάδη” το έχω σαν δώρο στον εαυτό μου. Μας έχει βοηθήσει. Πήγα στον “‘Αγιο Σάββα”, αμέσως βρήκα ραντεβού, δεν είχα πρόβλημα στο ραντεβού. Τώρα με παρακολουθούν στο “Έλενα”, πάλι δεν είχα πρόβλημα ραντεβού. Είναι άμεσα τα ραντεβού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το πρόγραμμα “Δοξιάδη” βοηθάει τις γυναίκες πάρα πολύ. Και μπορώ να πω ότι έχω σωθεί. Ειδικά στον “Άγιο Σάββα” έμεινα έκπληκτη. Και ειδικά στο “Έλενα” υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα για το μαστό».

 «Έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας»

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

Τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς αναφέρθηκε η Ειρήνη Κασσανδρινού: «Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι οι γιατροί του “Αγίου Σάββα” κάνουν λειτούργημα, δεν πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν. Απλά θα πω ότι λείπουν πολλά πράγματα στη δημόσια υγεία. Λείπει το νοσηλευτικό το οποίο δουλεύει πάρα πολλές εφημερίες. Εγώ έμεινα στα δύο χειρουργεία 15 μέρες, στο τρίτο χειρουργείο 40 μέρες. Οι ίδιοι άνθρωποι. Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο” ‘Αγιος Σάββας”, επειδή είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, δηλαδή το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι μέσα, πρέπει να γνωρίζει τους καρκινοπαθείς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν ραντεβού. Δηλαδή, την αποκατάσταση την έκανα μετά από τρία χρόνια. Ή δεν έχει κρεβάτια για να γίνει. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να κοιτάξουμε».

«Το αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό και στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων που εγκρίναμε στο Υπουργικό πριν από λίγες μέρες, κατανείμαμε 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί σε νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και το πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις παροχές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αυξήσεις, που κάποιες έχουμε κάνει στους γιατρούς. Ειδικά επιδόματα, ώστε να μην χάνουμε και γιατρούς και νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα, γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό».

«Βέβαια έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να βλέπουμε την υγεία ολιστικά. Διότι σε αυτή την κουβέντα αποτυπώνονται οι δύο όψεις: Η πρόληψη και η φροντίδα σε πρώτο επίπεδο και φυσικά το τι γίνεται στα νοσοκομεία μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Υγείας στο παρελθόν ήταν “Υπουργείο Ασθένειας και Νοσοκομείου”, όχι Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο “Σπύρος Δοξιάδης”, που είναι η μεγάλη ομπρέλα των προληπτικών εξετάσεων. Το “Φώφη Γεννηματά” αφορά τον μαστό».

Όλο Υγεία

Scroll to Top