Σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα η παιδική παχυσαρκία-23 από τα 60 παιδιά στις Οινούσσες είναι παχύσαρκα

παιδική παχυσαρκία

Παρέμβαση σε παιδιά με αυξημένο βάρος στις Οινούσσες έκανε ομάδα Παιδιάτρων. Οι διαπιστώσεις της για την παιδική παχυσαρκία είναι απογοητευτικές.

Παχυσαρκία, έλλειψη ύπνου, υψηλή κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος, ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και άγχος, διαπίστωσαν οι Παιδίατροι που επισκέφθηκαν τις Οινούσσες για τα παιδιά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε συνεργασία με τον Δήμο Οινουσσών και τη 2η ΥΠΕ, οργάνωσε παρέμβαση για τα παιδιά με αυξημένο βάρος, που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο καρδιολογικού ελέγχου τον Σεπτέμβριο του 2023 στις Οινούσσες.

Από τα περίπου 60 παιδιά του νησιού, τα 23 βρέθηκαν να έχουν υπερβαρότητα ή παχυσαρκία, μερικά εκ των οποίων πολύ σοβαρή παχυσαρκία.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, ομάδα της Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τον Κωνσταντίνο Νταλούκα, Πρόεδρο, τον Σπυρίδων Μαζάνη,Ταμία και την παιδο-ενδοκρινολόγο Ιωάννα Παπαευσταθίου, επισκέφθηκε το νησί από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, και συναντήθηκε με τους γονείς και τα παιδιά.

Η παρέμβαση βασίστηκε σε τέσσερις άξονες:

Εξέταση των παιδιών σύμφωνα με πρωτόκολλο που περιλάμβανε:

  •  Μέτρηση Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), περιμέτρου μέσης και άλλα σωματομετρικά στοιχεία
  •  Καταγραφή συμπεριφορών και τρόπου ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, αναφορικά με τη διατροφή, τις βλαβερές συνήθειες, την άσκηση, την ψυχική υγεία, τη χρήση οθονών και σωματικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος.

Συμβουλευτική των οικογενειών και των παιδιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρείχαμε γραπτές οδηγίες συμπεριφοράς και διατροφής.

Παρακολούθηση των παιδιών για ένα έτος, προκειμένου να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της παρέμβασης και να εντοπίσουμε πιθανούς λόγους αποτυχίας. Η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω κωδικοποιημένου πρωτοκόλλου, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και συμμόρφωση με το GDPR.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ενημερωτική ομιλία που έγινε προς τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Αναδείχτηκε η σημασία και οι επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στην υγεία και την οικονομία και προτάθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της άσκησης, της διατροφής και της συμπεριφοράς των παιδιών και ενηλίκων σε τοπικό επίπεδο.

Απογοητευτικά τα συμπεράσματα

  • Η πλειοψηφία των παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν παχύσαρκο γονέα, κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει τις δικές τους συνήθειες και βάρος.
  •  Μόνο 12.5% των παιδιών πληρούν τη σύσταση για ύπνο, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξή τους και την υγεία.
  •  Η κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος είναι υψηλή, ενώ η κατανάλωση ψαριού είναι χαμηλή. Υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τυριών.
  •  Η σωματική δραστηριότητα είναι ανεπαρκής με τα περισσότερα παιδιά να ασκούνται λιγότερο από την συνιστώμενη ώρα.
  •  Υψηλή έως πολύ υψηλή χρήση οθονών, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ύπνου.
  •  Υψηλά επίπεδα στρες και άγχους, που μπορεί να σχετίζονται με τις συνήθειες ζωής και την υπερβολική χρήση οθονών.

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει καθυστερήσει επικίνδυνα

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς και στην οικονομία της χώρας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί πολύπλευρες και έγκαιρες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, αναφέρουν οι Παιδίατροι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, βασιζόμενη στην εκτενή γνώση και εμπειρία της, υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει από την άμεση και συνεχή επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Η προσέγγιση του πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή της οικογένειας, αποτελεί μεγάλη πρόκληση, ιδίως στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές όπου η άμεση επαφή με τον παιδίατρο είναι δύσκολη.

Ένα συντονισμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσης είναι αναγκαίο, με τον παιδίατρο στην πρώτη γραμμή και την ενεργή συμμετοχή της οικογένειας.

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κι υποστηρίχθηκε από το Δήμο Οινουσσών. Ενισχύθηκε χορηγικά από το Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών και τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top