Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας από τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία

νοσοκομεία

6000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, πραγματοποιούν σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) «6000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες.

Οι εργολάβοι επιστρέφουν

«Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024. Οι εργολάβοι σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των Νοσοκομείων στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο».

Έως σήμερα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπήρξαν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε Νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους.
Ζητά από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων «να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».

Ευαγγελισμός: το 57% με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πάνω από το 57% των υπηρετούντων εργάζονται πλέον με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις όλων των ειδών, ενώ υπάρχουν 1.000 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και αναφέρει ότι στον «Ευαγγελισμό» πάνω από 265 εργαζόμενοι με ΣΟΧ, είναι οι καθαριστές κι οι εργάτες «που είναι στο «μάτι του κυκλώνα» και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία του νοσοκομείου έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε χώρους υγείας. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες».

Όλο Υγεία

Scroll to Top