Σύλλογος «Φλόγα»: Χωρίς σχεδιασμό και υποδομές η λειτουργία Ογκολογικού Κέντρου

Σύλλογος Φλόγα

Παράταση 6 μηνών και συμμετοχή των γιατρών και των γονιών στο σχεδιασμό του Ογκολογικού Κέντρου ζητά ο Σύλλογος «Φλόγα».

Παράταση στην εφαρμογή του νόμου που μετέτρεψε το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε ΝΠΙΙ, ώστε να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ζητά ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Με ανακοίνωσή του που έχει τίτλο «Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ;», ζητά να δοθεί παράταση τουλάχιστον 6 μηνών στην εφαρμογή του Νόμου 5034/2023, και συμμετοχή των γιατρών και των γονιών στο σχεδιασμό του Ογκολογικού Κέντρου με ευθύνη, συντονισμό και επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον επισημαίνει τη σύσταση Επιτροπής, «η οποία με την επίβλεψη του Υπουργού Υγείας και συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων, του επιστημονικού προσωπικού των ογκολογικών τμημάτων και των υπόλοιπων ειδικοτήτων της παιδιατρικής επιστήμης που καθημερινά φροντίζουν τα παιδιά μας, καθώς και εκπροσώπων των γονιών, να καταρτίσει με σοβαρότητα και ευθύνη «Κανονισμό Λειτουργίας» και να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Πολιτεία δυσκολεύεται να καταλάβει το αυτονόητο».

«Δεν είναι δυνατόν να ανακηρύξει σε «Ογκολογικό Κέντρο» τους απλούς θαλάμους νοσηλείας των παιδιών, χωρίς χειρουργεία, χωρίς εντατική, χωρίς μαγνητικό τομογράφο και ακτινοθεραπευτικό τμήμα, χωρίς απλά να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ούτε μια γενική εξέταση αίματος ούτε μια ακτινογραφία!», αναφέρει ο Σύλλογος.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει επειγόντως να ανακηρύξει η Πολιτεία σε «Ογκολογικό Κέντρο» τους θαλάμους νοσηλείας των παιδιών που σήμερα σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τη λειτουργία τους στους 15 ανθρώπους και τις κλινικές μελέτες που χρηματοδοτεί η Φλόγα, ο Σύλλογος των γονιών».

Το θέμα είναι σοβαρό για την υγεία των παιδιών

Ο Σύλλογος «Φλόγα» αναφέρει ότι έχει επανειλημμένα εκθέσει τις θέσεις του , στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, στο Υπουργείο Υγείας αλλά και δημόσια με σειρά δελτίων τύπου.

«Το θέμα είναι σοβαρό και η οποιαδήποτε βιαστική κίνηση, χωρίς μελέτη και προγραμματισμό, χωρίς τους κατεξοχήν αρμόδιους, τους γιατρούς μας, θα στοιχίσει ζωές παιδιών. Σε όλο τον κόσμο στη δημιουργία και λειτουργία νοσοκομείων τον πρώτο λόγο έχουν οι γιατροί. Τι ακριβώς σημαίνει για τη δουλειά τους η αλλαγή αυτή; Δεν πρέπει να ξέρουν; Για παράδειγμα, ποιος θα χρηματοδοτεί τη λειτουργία του εργαστηρίου της Μονάδας Μεταμόσχευσης αν σταματήσει να το κάνει η Φλόγα;»

Περίπου 300 παιδιά από 1 ημέρας μέχρι 17 χρονών νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο στη χώρα μας με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να νοσηλεύεται στην Αθήνα.

«Οι εκ των υστέρων εξεταστικές επιτροπές και παρα-επιτροπές και οι ατελείωτες συζητήσεις στα κανάλια, δεν θα μπορούν – δυστυχώς– να φέρουν πίσω ζωές παιδιών, που καλούνται να παλέψουν μια απειλητική για τη ζωή τους νόσο», καταλήγει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top