Συνεχίζουν την απεργία οι εργαστηριακοί γιατροί

εργαστηριακοί γιατροί

Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι εργαστηριακοί γιατροί κάνουν λόγο για οικονομικό στραγγαλισμό που τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Κλιμακώνουν τις κινητοποίησή τους, που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου, οι εργαστηριακοί γιατροί της Περιφέρειας, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών αποφάσισαν με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, τη συνέχιση της απεργίας τους, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της Περιφέρειας και οι ιδιοκτήτες τους – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- κάνουν λόγο για «αναγκαστικό κλείσιμο λόγω οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας».

Διαμαρτύρονται για τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) «που επιφέρουν περικοπή μέχρι και 60% των εισοδημάτων τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία». Οι εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν ότι «δεν έχουν περιθώρια για να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους που μοναδικό σκοπό έχει την διάσωση των ιατρείων τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό, ο οποίος είναι συνεχής και τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, 51 Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και επιστημονικές εταιρίες.

Ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ).

Οι βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου

«Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των Εργαστηριακών Ιατρών με περικοπές πάνω από 60% είναι πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό ένα μόνιμο καθεστώς υποχρηματοδότησης και «κουρεμάτων» που έχουν επιβληθεί επί 12 συναπτά έτη για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής προμηθευτών, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού που εξυπηρετεί ανελλιπώς (έως τώρα) τους ασφαλισμένους», τονίζει η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία.

Βασικές διεκδικήσεις

  •  Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.
  •  Η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
  •  Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.
  •  Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕ καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους βουλευτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης «που αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλήνων επιστημόνων και των ιδιωτικών εργαστηρίων και την υποκατάστασή τους από κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού. Γεγονός που θα έχει επιπτώσεις καταστροφικές τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας».

Σημειώνει ότι «η συνεχής υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ιδιαίτερα του εργαστηριακού κλάδου, δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση νοσημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνονται ήδη στα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς Βιοπαθολόγους, ειδικότητα εξαιρετικά σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top