Εμβόλιο AstraZeneca : Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κίνδυνο θρομβώσεων – Yπάρχει κίνδυνος;

Γκίκας Μαγιορκίνης

Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν 1000άδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο θρομβώσεων, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της covid-19 της AstraZeneca και την παραδοχή ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, που χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης παίρνει θέση.

Καταφέρεται εναντίον της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που επανέρχεται στο προσκήνιο και καθησυχάζει τους πολίτες που έκαναν αυτό το εμβόλιο, τονίζοντας ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια, καθώς μετά από 30 μέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται.

«Σχετικά με τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων της COVID-19, με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά από την λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση Δημόσιας Υγείας.

Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν 1000άδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο  θρομβώσεων (λιγότερο από 1 ανά 100.000).

Σταδιακά ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο.

Κάποιοι αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν το κάρβουνο για να επανέρχονται στην επιφάνεια, ότι και καλά πρώτη φορά ακούγεται και δεν είχε συζητηθεί και άλλα αποκυήματα φαντασίας».

Μερικά facts που ξεχνιούνται σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca για την COVID-19:

«Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την AstraZeneca

Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθόλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.

Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Σχετικά με τον κίνδυνο θρομβώσεων

«Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβώσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):

.Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ).

.Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)

.Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους

.Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια.

Η θέση της εταιρείας

Η AstraZeneca αναφέρει ότι προχώρησε στην απόσυρση διότι το εμβόλιό της «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Covid-19».

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις μόνο τον πρώτο χρόνο της χρήσης του εμβολίου αυτού σώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζωές και συνολικά παραδόθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνώρισης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως ως κρίσιμης σημασίας για το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. Θα εργαστούμε τώρα με τους νομοθέτες και τους συνεργάτες μας για να έχουμε ένα καθαρό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συνεισφοράς του στην πανδημία της Covid-19» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top