Την κατάργηση του clawback ζητούν ξανά οι Φορείς ΠΦΥ

clawback νοσηλευτής

Ζητήματα βιωσιμότητας τίθενται πλέον για τους Φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την πολύχρονη εφαρμογή του clawback.

Τα προβλήματα που προκαλεί στον κλάδο συζητήθηκαν εκτενώς σε ημερίδα που διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, εκπρόσωποι κομμάτων συμφώνησαν ότι το μέτρο είναι άδικο και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Χιλιάδες γιατροί βουλιάζουν στα χρέη

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, αναφέρθηκε στην ιστορία του clawback το οποίο χαρακτήρισε «υφαρπαγή», που εφαρμόστηκε από το 2013 για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους, με αποτέλεσμα όπως είπε, μέσα σε μια νύχτα οι πάροχοι να οφείλουν το 60% των εσόδων τους, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ.

Στην πορεία και παρά τις διαβεβαιώσεις για έλεγχο του clawback, ενίσχυση του προϋπολογισμού και επιβολή ορίων στη συνταγογράφηση δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία συγκράτηση των δαπανών και καμία ουσιαστική ενίσχυση του προϋπολογισμού, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο κ. Πατσουράκος, έθιξε επίσης το θέμα των αμοιβών, που είναι ίδιες από το 1991 με υποτιμολόγηση μέχρι και 70%. Τόνισε ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. «Χιλιάδες γιατροί βουλιάζουν στα χρέη εξαιτίας του clawback και rebate» είπε ο κ. Πατσουράκος.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

  • άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού, 2023-2024 κατά 100 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος
  • θεσμοθέτηση πλαφόν στο clawback, κάτω του 5% με στόχο την κατάργησή του
  • συστηματική εφαρμογή και επέκταση των κανόνων συνταγογράφησης
  • κούρεμα του τεχνητού χρέους των παρελθόντων ετών τουλάχιστον κατά 50%.

Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: «Το clawback είναι μνημονιακός νόμος, όλοι καταργήθηκαν, αυτός γιατί δεν καταργείται

Πατούλης: Άδικο και απαράδεκτο το μέτρο του clawback

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία, που όπως είπε «σε παγκόσμιο επίπεδο τα ζητήματα της υγείας σχετίζονται πάνω απ΄όλα με την εξεύρεση έμψυχου υγειονομικού δυναμικού, που δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο για τα επόμενα χρόνια».

Μίλησε για τη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό με καλύτερες αμοιβές, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα, εάν η Πολιτεία άμεσα δεν λάβει μέτρα. «Είμαστε υπέρ αυτός που παράγει πραγματική υγεία να αμείβεται, για να μπορεί να επενδύει, να βιοπορίζεται, αλλά και να μην φύγει από τη χώρα».

Βρισκόμαστε είπε ο κ. Πατούλης σε μια αδιέξοδη προοπτική του άδικου και του απαράδεκτου μέτρου του clawback. Δηλαδή, εξήγησε, η δυνατότητα ενός εργαστηρίου ή και κάποιων που έχουν παράγει υγεία να κόπτεται και να μην μπορεί να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες ή ακόμα να μην μπορεί να διατηρήσει το εργαστήριό του.

Η στήριξη των δομών της ΠΦΥ σχετίζεται απολύτως με τη δυνατότητα καλύτερης προοπτικής λύσης τής παροχής με την αμοιβή, την οποία μπορεί να δώσει ο ΕΟΠΥΥ. Επιμένουμε να διεκδικούμε εξισορρόπηση του ζητήματος εκ μέρους του υπουργείου, είπε ο κ. Πατούλης, αναφέροντας ότι αν δεν επιλύονται τα προβλήματα όταν πρέπει, αυτά μεγιστοποιούνται. «Η λογική είναι να μείνουν οι γιατροί στην Ελλάδα και να μπορούν να ζήσουν», κατέληξε.

Θεανώ Καρποδίνη: το μέτρο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο

.Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το μέτρο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο, είπε η διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Είμαστε, είπε σε μια συγκυρία που όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται έλεγχος, εξορθολογισμός και χρηματοδότηση.

Η λύση, όπως είπε, είναι να αναπτύξουμε σημαντικούς μηχανισμούς ελέγχου και ήδη ελέγχονται οι κατηγορίες με την μεγαλύτερη αύξηση. Ενεργοποιήθηκαν κάποιοι κόφτες και επιπλέον πρέπει να εφαρμοστούν τα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Προσέθεσε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι στο διαγνωστικό κομμάτι περίπου το 70% καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα, ο προϋπολογισμός πρέπει να ενοποιηθεί στην ΠΦΥ. Μίλησε για ουσιαστικές, διαθρωτικές αλλαγές και για μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, που θα εξοικονομήσουν πόρους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top