Καρκίνος του πνεύμονα: Από ποια ηλικία ξεκινάει ο έλεγχος και τι προβλέπεται για νυν και πρώην καπνιστές

καρκίνος του πνεύμονα

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εξέδωσε νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης. Η επίπτωση μειώνεται αλλά ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως.

Στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, από το 1992 η επίπτωση αυτού του καρκίνου μειώνεται ετησίως κατά 2.7%, ενώ από το 2006 κατά 1.1% και για τα δύο φύλα. Όμως, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως με περισσότερους από 1.700.000 θανάτους το 2020 που αναμένεται να αυξηθούν έως και στους 3.000.000 θανάτους το 2040. Ως εκ τούτου, επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης προγραμμάτων ενάντια στην κατανάλωση καπνού αλλά και η συστηματική εφαρμογή μέτρων προσυμπτωματικής διάγνωσης.

Νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης

Προσφάτως ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening) από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society ACS) που δημοσιεύτηκαν από τους Wolf et al στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians”.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μαρία Καπαρέλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Aιματολογίας), συνοψίζουν τις επικαιροποιημένες οδηγίες.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων λόγω χρόνιας κατανάλωσης καπνού, οφείλουν να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης (low-dose CT) στην ηλικία των 50 ετών έως και την ηλικία των 80 ετών.

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες οδηγίες η ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν τα 55 έτη.

Ποιοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι τρέχοντες καπνιστές αλλά και οι πρώην καπνιστές που διαθέτουν ιστορικό κατανάλωσης καπνού τουλάχιστον 20 ή περισσότερα πακέτα/έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κατευθυντήρια οδηγία δεν λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια διακοπής του καπνίσματος και μειώνει το όριο του ιστορικού καπνίσματος από τα 30 στα 20 πακέτα/έτη.

Σύμφωνα με τον Robert A. Smith, PhD, Αντιπρόεδρο του Early Cancer Detection Science της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρίας και κύριο συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών «αυτή η ανανεωμένη οδηγία αποτελεί μία τάση διεύρυνσης των κριτηρίων καταλληλότητας για το πρόγραμμα διαλογής του καρκίνου πνεύμονα ώστε να προληφθούν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την έγκαιρη διάγνωση». «Η επέκταση του screening στους πρώην καπνιστές, αφαιρώντας την προϋπόθεση των ετών από την διακοπή του καπνίσματος και μειώνοντας το ιστορικό καπνίσματος στα 20 πακέτα/έτη μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές από τον καρκίνο πνεύμονα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top