Υπάρχουν ή όχι ελλείψεις φαρμάκων; Αντιπαράθεση Υπουργείου Υγείας με ΦΣΑ

ελλείψεις φαρμάκων

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του την Τετάρτη, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων. Τόνιζε πως ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία». Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κ.λπ.).

Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ για τις ελλείψεις φαρμάκων

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες. Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς.

Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Όλο Υγεία

Scroll to Top