4 απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μάτια σας

μάτια

Σοβαρά προβλήματα όρασης σε όλες τις ηλικίες διαπιστώνουν οι οφθαλμίατροι. Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε προκειμένου να προστατεύσετε τα μάτια σας.

Καθημερινά στα ιατρεία τους οι οφθαλμίατροι διαπιστώνουν σοβαρά προβλήματα όρασης σε όλες τις ηλικίες. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι πολίτες στρέφονται σε μη ειδικούς, με συνέπεια σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα να μην γίνονται αντιληπτά και να οδηγούν σε σοβαρότατα προβλήματα όρασης, αναφέρει η Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος. Εφιστά την προσοχή των πολιτών και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της οφθαλμικής τους υγείας.

Οι 4 συμβουλές από την Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος 

Η οφθαλμική υγεία προϋποθέτει πρόληψη και εξειδικευμένη εξέταση:

1. Να εξετάζεστε μόνον από οφθαλμίατρο

Η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών και η διενέργεια οποιασδήποτε οφθαλμολογικής πράξης ή εξέτασης, εφόσον διενεργούνται χωρίς την παρουσία οφθαλμιάτρου είναι παράνομες βάσει του ισχύοντος νόμου και επικίνδυνες για την οφθαλμική υγεία των ασθενών. Ο οφθαλμίατρός σας είναι ο μόνος, που δύναται με βάση την εκπαίδευση και την εξειδίκευσή του να εκτιμήσει συνολικά την οπτική σας λειτουργία, να αποκλείσει σχετιζόμενη παθολογία και να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα. Δεν εμπιστευόμαστε μη ιατρούς, που παράνομα διαφημίζουν τη διενέργεια οφθαλμολογικών πράξεων, χωρίς να μπορούν να εξετάσουν συνολικά τα μάτια μας.

2. Πηγαίνετε το παιδί νωρίς στον οφθαλμίατρο

Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται αποκλειστικά και μόνο από οφθαλμίατρο σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, προκειμένου να αποκλειστεί συνολικά παράγοντας αμβλυωπίας, δηλαδή τεμπέλικου ματιού και μειωμένης όρασης. Δεν στρεφόμαστε σε μη οφθαλμιάτρους, που αδυνατούν να εξετάσουν συνολικά και αξιόπιστα τα παιδιά μας!

3. Μην αγοράζετε οποιοδήποτε κολλύριο από τα φαρμακεία

Μην το κάνετε εάν πρώτα δεν έχει προηγηθεί εξέταση ή συμβουλή του οφθαλμιάτρου. Αντιμετωπίζονται καθημερινά σοβαρές επιπλοκές από αλόγιστη και μη συνταγογραφημένη από οφθαλμίατρο χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμα και ένα απλό, καθημερινό κολλύριο μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα όταν χορηγείται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση.

4. Η τακτική οφθαλμογική  εξέταση είναι σωτήρια

Οι οφθαλμίατροι παρατηρούν ραγδαία επιδείνωση στην εξέλιξη χρονίων νοσημάτων (πχ Γλαύκωμα και Ωχροπάθειες) σε ασθενείς, που επιλέγουν να μην παρακολουθούνται συστηματικά από τον οφθαλμίατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν καλύπτονται από την απλή συνταγογράφηση της αγωγής τους από Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους. Μόνο η συστηματική και λεπτομερής εξέταση από τον οφθαλμίατρό τους, μπορεί να εξασφαλίσει τη καλύτερη δυνατή εξέλιξη της νόσου.

Scroll to Top