Πόσο «καλή» είναι τελικά η καλή χοληστερόλη σας; Οι ειδικοί από το Χάρβαρντ απαντούν

καλή χοληστερόλη

Νέα έρευνα αμφισβητεί το όφελος των φαρμάκων για την αύξηση της HDL, αλλά εξακολουθούν να συνιστώνται βήματα στον τρόπο ζωής για την ενίσχυση της καλής χοληστερόλης.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας είναι, όταν η LDL (κακή) χοληστερόλη μας είναι υψηλή, να λαμβάνουμε μέτρα για να τη μειώνουμε. Εξάλλου, η κακή χοληστερόλη συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών από τις εναποθέσεις πλάκας. Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί μας ενθαρρύνουν να αυξήσουμε την HDL την καλή χοληστερόλη μας. Αυτό το λένε επειδή τα άτομα με υψηλή HDL τείνουν να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ωστόσο, η όλη ιστορία με την HDL έγινε πιο περίπλοκη μετά τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από 116.000 ανθρώπων με γενετική προδιάθεση να παράγουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες HDL. Παραδόξως, αυτή η ομάδα δεν εμφάνισε τον προβλεπόμενο κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, γεγονός που ανατρέπει το σκεπτικό για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για την ενίσχυση της HDL.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή θα μειωθεί μόνο και μόνο επειδή μια παρέμβαση μας αυξάνει την HDL χοληστερόλη», λέει ο Δρ Sekar Kathiresan, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ.

Ευτυχώς, ο υγιεινός για την καρδιά τρόπος ζωής που τείνει να αυξάνει την HDL και να μειώνει την LDL εξακολουθεί να είναι καλός για εμάς. Δείτε τι σημαίνουν για εσάς τα νέα επιστημονικά αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή θα μειωθεί μόνο και μόνο επειδή μια παρέμβαση μας αυξάνει την HDL χοληστερόλη», λέει ο Δρ Sekar Kathiresan, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ.

HDL: Γιατί μας νοιάζει η καλή χοληστερόλη

Η HDL χοληστερόλη πιστεύεται ότι είναι υγιεινή επειδή μεταφέρει λίπος από τις αρτηρίες στο ήπαρ με σκοπό την απόρριψη τους από τον οργανισμό. Τα άτομα με επίπεδα HDL πάνω από 60 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) τείνουν να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Όχι αδικαιολόγητα, οι γιατροί και οι επιστήμονες υπέθεσαν, ότι η σκόπιμη αύξηση της HDL θα μείωνε ακόμη περισσότερο τον καρδιακό κίνδυνο – με τον ίδιο τρόπο που κάνει η μείωση της κακής χοληστερόλης.

Μια σειρά από κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει νέα φάρμακα για την αύξηση της HDL χοληστερόλης, αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Επί του παρόντος, πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της HDL. Ωστόσο, το τελικό όφελος από αυτό παραμένει ασαφές – ειδικά σε σύγκριση με το σαφές όφελος της μείωσης της LDL με τη χρήση φαρμάκων (στατίνες).

Επανεξέταση των φαρμάκων για την HDL

Τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες και δεν είναι δωρεάν, επομένως όταν η έρευνα υπονομεύει το όφελος ενός φαρμάκου, οι γιατροί μπορεί να επανεξετάσουν τη χρήση του. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να συνταγογραφούμε φάρμακα που έχουν μοναδικό σκοπό την αύξηση της HDL χοληστερόλης μέχρι να αποδειχθεί ότι τέτοια φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», λέει ο Δρ. Kathiresan.

Την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν εάν η αύξηση της HDL με φάρμακα δικαιολογείται επιστημονικά, εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να δίνετε προσοχή στην HDL. Εάν είναι σε χαμηλά επίπεδα, λάβετε τα συνήθη βήματα για να την αυξήσετε, όπως μέσω της άσκησης, της διακοπής του καπνίσματος, της απώλειας βάρους και της υιοθέτησης μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά. 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top