Καρδιακή προσβολή: 10 απροσδόκητες συμβουλές που θα σας σώσουν τη ζωή!

καρδιακή προσβολή

Η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου και η λήψη υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ένα έμφραγμα ή μια καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οι Έλληνες διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακή προσβολή, μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή;

Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, οι γιατροί μας προειδοποιούν να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Δυστυχώς, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή δεν μπορούν να αλλάξουν. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν από έμφραγμα είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου είναι πιο πιθανό να το νοσήσουν οι ίδιοι.

Το φύλο είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τις γυναίκες και επίσης τείνουν να έχουν καρδιακή προσβολή νωρίτερα στη ζωή τους. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Υπάρχουν επίσης τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, που μπορεί να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση αυτών των σημαντικών κινδύνων για καρδιακές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών.

Τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο εμφανίζονται δυσοίωνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με υπολογισμούς:

 • κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος που οφείλεται στη νόσο,
 • κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή,
 • κάθε 6 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

10 ασυνήθιστες συμβουλές για να προλάβετε την καρδιακή προσβολή

Η καρδιά, ο πιο δυνατός μυς του σώματός μας, σε κάθε κτύπο της δέχεται το αίμα από τις φλέβες, το οποίο προωθεί στις αρτηρίες, και μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες σε όλο τον οργανισμό. Η ίδια η καρδιά αντλεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Όταν διακοπεί η ροή του αίματος προς την καρδιά, αυτή η ξαφνική μείωση του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προκαλεί καρδιακή προσβολή. Δείτε πώς μπορείτε να την αποφύγετε.

 1. Αποκτήστε την ιδανική ποσότητα ύπνου
 2. Αγκαλιαστείτε
 3. Γελάστε
 4. Κλείστε την τηλεόραση
 5. Πιείτε έναν καφέ (και δύο)
 6. Αποσυρθείτε… από την κυκλοφορία
 7. Πάρτε έναν σκύλο
 8. Βρείτε «τον ένα» ή «τη μία»
 9. Σώστε τα ζώα
 10. Επισκεφθείτε τον ψύκτη νερού

1. Αποκτήστε την ιδανική ποσότητα ύπνου

Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να σας βάλει σε 48% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο, ενώ ο πολύς ύπνος σας δίνει 38% περισσότερες πιθανότητες. Πόσο πρέπει να κοιμάστε; Μεταξύ 7-8 ώρες.

2. Αγκαλιαστείτε

Η αγκαλιά με το έταιρον ήμισυ μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος απελευθερώνοντας ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Γελάστε

Ένα δυνατό και αυθόρμητο γέλιο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κατά 22%, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

4. Κλείστε την τηλεόραση

Όσοι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση για 4 και επιπλέον ώρες την ημέρα έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

5. Πιείτε έναν καφέ (και δύο)

Ο καφές έχει συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους για προβλήματα καρδιακού ρυθμού. Ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% των νοσηλειών για μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς.

6. Αποσυρθείτε… από την κυκλοφορία

Μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ προστιθέμενου θορύβου από την οδική κυκλοφορία, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται κατά 12%.

7. Πάρτε έναν σκύλο

Τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος της καρδιάς. Οι άνθρωποι που έχουν σκύλους έχουν αναφέρει χαμηλότερους αριθμούς αρτηριακής πίεσης, λιγότερο άγχος και απώλειας βάρους.

8. Βρείτε «τον ένα» ή «τη μία»

Ο γάμος έχει δείξει θετική συσχέτιση με την υγιή καρδιά. Για τις γυναίκες τα 10 χρόνια συνεχούς γάμου έχουν συσχετιστεί με 13% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

9. Σώστε τα ζώα

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν τη χορτοφαγία με 32% μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

10. Επισκεφθείτε τον ψύκτη νερού

Το να κάθεστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το αν ασκηθείτε μετά. Φροντίστε να σηκώνεστε για να πάρετε νερό. Προσφέρει ένα ωραίο διάλειμμα από την καθιστική εργασία και σας κρατά ενυδατωμένους, κάτι που ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Πηγές
www.northshore.org, www.nbcnews.com , www.bbc.co.uk/news, Υπουργείο Υγείας

Scroll to Top