Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να μειώσετε τη χοληστερίνη και το σάκχαρο- Οι δύο αλλαγές που προτείνει ειδικός

αλλαγές στα ζυμαρικά

Ένας ειδικός στον τομέα της υγείας αποκάλυψε δύο απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, όπως στα ζυμαρικά και το ρύζι που έχουν πολλαπλά οφέλη. Μιλώντας στο Instagram, ο καθηγητής Tim Spector -ένας από τους ιδρυτές του Zoe Health- αποκάλυψε μερικές αλλαγές που έκανε ο ίδιος για να μειώσει το σάκχαρό του.

Η διατροφή είναι ένα τεράστιο μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Αυτό που τρώμε όχι μόνο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο βάρος μας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η άνοια, ακόμη και ο καρκίνος.

24 απαγορευμένες τροφές για το σάκχαρο

Επομένως, η υιοθέτηση πιο υγιεινών επιλογών στην καθημερινή μας ζωή είναι ζωτικής σημασίας, και ενδεχομένως ακόμη και να παρατείνει τη ζωή. Ωστόσο, η αναθεώρηση της διατροφής σας μπορεί να είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη, ειδικά εάν ο χρόνος ή το κόστος είναι κάτι που σας περιορίζει.

Οι δύο αλλαγές του καθηγητή για σάκχαρο και χοληστερίνη

  1. Ζυμαρικά ολικής άλεσης, φακές και ρεβίθια αντί για κανονικά ζυμαρικά
  2. Καστανό ρύζι, κινόα και σιτάρι ολικής άλεσης αντί για λευκό ρύζι

1. Ζυμαρικά ολικής άλεσης, ή από φακές και ρεβίθια αντί για κανονικά ζυμαρικά

Ο καθηγητής Tim Spector εξήγησε πώς άλλαξε τα κανονικά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή ζυμαρικά από φακές και ρεβίθια.

«Συνήθιζα να τρώω πολλά κανονικά ζυμαρικά και τώρα τα αντικατέστησα είτε με δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικές φορές με φακές ή ρεβίθια επειδή προκαλούν πολύ λιγότερη αύξηση του σακχάρου για μένα και είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες. Αυτό είναι χρήσιμο για τα μικρόβια του εντέρου μου», είπε και πρόσθεσε:

«Έτσι, γύρισα πραγματικά αυτό το διακόπτη, το οποίο θεωρώ πολύ εύκολο και τα γεύματά μου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά νόστιμα».

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι ένα απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα.

6 δημητριακά χωρίς γλουτένη που κάνουν καλό στην υγεία – Βοηθούν στο αδυνάτισμα

«Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζεται να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες και να έχουμε λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου», σημειώνει σχετικά ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS και συμπληρώνει:

«Οι κυβερνητικές οδηγίες λένε ότι η πρόσληψη διαιτητικών ινών πρέπει να αυξάνεται στα 30 γραμμάρια την ημέρα, ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Καθώς οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε μόνο κατά μέσο όρο περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την πρόσληψη μας».

2. Καστανό ρύζι, κινόα και σιτάρι ολικής άλεσης αντί για λευκό ρύζι

Έχει επίσης εγκαταλείψει το λευκό ρύζι για το καστανό, την κινόα και το σιτάρι ολικής άλεσης. «Το άλλο πράγμα που έχω κάνει είναι να μειώσω κατά πολύ την κατανάλωση λευκού ρυζιού. Ακόμα μου αρέσει περιστασιακά», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ανακάλυψα όμως ότι το καστανό ρύζι δεν είναι πολύ καλό για μένα και έτσι, όπου μπορώ, έχω κάνει την αλλαγή και προτιμώ το καστανό. Αν μπορείτε να τρώτε ένα μείγμα κόκκων, αυτό είναι ακόμα καλύτερο, γιατί έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες από αυτές που μπορεί να προσφέρει το κανονικό ρύζι».

«Αυτή η ποικιλομορφία είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει επιπλέον πολυφαινόλες και άλλα σημαντικά στοιχεία. Έτσι, κάνοντας μερικές αλλαγές, κατάφερα να βελτιώσω πραγματικά όλα τα πράγματα στη διατροφή μου και στην πραγματικότητα, την κάνει και πιο νόστιμη», κατέληξε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Spector, ένα τυπικό λευκό ζυμαρικό παρέχει περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Η αντικατάσταση με ζυμαρικά ολικής αλέσεως αυξάνει αυτή την ποσότητα σε περισσότερα από 5 γραμμάρια και η επιλογή ζυμαρικών από ρεβίθια την αυξάνει σε 9 γραμμάρια με 22 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το λευκό ρύζι έχει λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, το καστανό ρύζι έχει 1,5 γραμμάριο ινών ανά 100 γραμμάρια, η κινόα και το σιτάρι ολικής έχουν περίπου 2,3 γραμμάρια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top