Πότε να παίρνω βιταμίνη C – Πριν ή μετά το φαγητό;

βιταμίνη C

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές τροφίμων για τη βιταμίνη C, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα για να φτάσουν τα συνιστώμενα ημερήσια επίπεδα. Καθώς πολλές από τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο φάσκουν και αντιφάσκουν, πολλοί μπερδεύονται για το αν πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C πριν ή μετά το φαγητό. Τι ισχύει;

Τί είναι η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα θαυματουργό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, με πολλαπλά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα και τα οστά. Επιπλέον, βοηθά στην αποτροπή λοιμώξεων, επιταχύνει την ανάρρωση και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με τόσα πολλά οφέλη συγκεντρωμένα σε μια μόνο δόση, είναι σημαντικό να την λαμβάνετε με τον σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός όμως;

Πόση βιταμίνη C χρειάζομαι καθημερινά

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ένας ενήλικας πρέπει να λαμβάνει 75-90 mg βιταμίνης C ημερησίως μέσω διαφόρων πηγών τροφής. Για άτομα με υποκείμενες παθήσεις, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μπορεί να φτάσει έως και τα 120 mg.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C;

Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, το λάιμ, το λεμόνι, το μπρόκολο, ακόμα και οι φράουλες. Ενώ τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, το ασκορβικό οξύ, μπορεί να καταστραφεί κατά το μαγείρεμα. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι μερικές φορές απαραίτητη για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών κάθε ατόμου, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης C και γιατί είναι σημαντική για όλους

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία.

Το κύριο όφελος της βιταμίνης C είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, απομακρύνει τις τοξίνες και προάγει την κυτταρική λειτουργία.

Έτσι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και μπορεί να καταπολεμήσει ασθένειες και ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη. Για τον ίδιο λόγο, τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C αποτελούν κομμάτι των τροφών αποκατάστασης μετά από οποιαδήποτε πάθηση.

Σε ασθενείς θετικούς στον COVID-19 χορηγούνται επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να επιταχυνθεί η ανάρρωση.

Ακόμη, η βιταμίνη C βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες D και Ε.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, προάγει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενός συστατικού που χαρίζει νεανική εμφάνιση.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να παίρνω βιταμίνη C, πριν ή μετά το φαγητό

Ενώ η επαρκής πρόσληψη όλων των βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητη, ο οργανισμός μας δεν συνθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο που τα λαμβάνετε.

Η βιταμίνη C, παρόλο που είναι ένα πολύ ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό, είναι υδατοδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Ένας ιδανικός τρόπος είναι να παίρνετε το συμπλήρωμα το πρωί, 30-45 λεπτά πριν από το φαγητό. Εάν σκοπεύετε να πάρετε τη βιταμίνη C αργότερα μέσα στην ημέρα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα για να απορροφηθεί καλά.

Ένας άλλος τρόπος για να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα της βιταμίνης, είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, την οποία μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Μπορώ να παίρνω βιταμίνη C καθημερινά

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι η λήψη πολλαπλών δόσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα βοηθήσει πραγματικά. Η βιταμίνη C έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ, το οποίο μπορεί να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό εάν ληφθεί σε μεγάλη ποσότητα και δεν απορροφηθεί.

Τί θα συμβεί αν πάρω μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C

Ενώ η λήψη βιταμίνης C δεν προκαλεί παρενέργειες, η σωστή δοσολογία είναι σημαντική. Εάν λαμβάνετε το συμπλήρωμα της βιταμίνης C μία φορά την ημέρα, πριν το φαγητό, μπορείτε να δείτε διαφορά στην υγεία σας. Εάν λάβετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C, αυτή μπορεί να μην απορροφηθεί σωστά ή να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια.

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top