5 τρόποι με τους οποίους η βιταμίνη C σας κρατά υγιείς, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

βιταμίνη c

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη κάποια πράγματα για τη βιταμίνη C. Βρίσκεται στα πορτοκάλια και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ένα κρυολόγημα. Είστε στο σωστό δρόμο, αλλά η βιταμίνη C κάνει πολλά περισσότερα από αυτό.

Ο διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Devon Peart, εξηγεί τι κάνει πραγματικά η βιταμίνη C για το σώμα σας και γιατί είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή.

Τι είναι η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία. «Είναι βασικό θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν το φτιάχνει, άρα πρέπει να το λαμβάνετε από τη διατροφή σας», λέει ο Peart.

Και φυσικά, η λέξη «βασικό» σημαίνει ότι το σώμα σας το χρειάζεται πραγματικά. Αλλά για τι; Από την υγεία του δέρματος, των οστών και των ματιών, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού από την καταστροφή των κυττάρων. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ιστών, στην επούλωση πληγών και στη διατήρηση ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Peart εμβαθύνει σε μερικούς από τους αποδεδειγμένους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζει την υγεία σας, καθώς και σε μερικές δυνατότητες που ακόμη ερευνώνται.

5 οφέλη από τη βιταμίνη C

  1. Καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες
  2. Προστατεύει τα μάτια σας
  3. Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου
  4. Βοηθά στην επούλωση πληγών
  5. Προωθεί το υγιές δέρμα

1. Καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Η κύρια δουλειά των αντιοξειδωτικών είναι να σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες ή από ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα σας, να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, να αυξήσουν τα σημάδια γήρανσης και πολλά άλλα.

«Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών σχετίζεται με κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα», εξηγεί ο Peart. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από βλάβες που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες.

2. Προστατεύει τα μάτια σας

Αυτό το αντιοξειδωτικό πιστεύεται ότι βοηθά στην αποτροπή του καταρράκτη και επιβραδύνει την εξέλιξη της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας κατάστασης που προκαλεί στους ανθρώπους την απώλεια της κεντρικής τους όρασης.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα, αλλά γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και την περιοχή της ωχράς κηλίδας του ματιού», σημειώνει ο Peart.

3. Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου

Ορισμένες φυτικές τροφές, όπως τα φασόλια και το σπανάκι, περιέχουν σίδηρο (ένας τύπος που ονομάζεται μη αιμικός σίδηρος), αλλά έχουν επίσης ιδιότητες που δυσκολεύουν το σώμα να έχει πρόσβαση σε αυτόν τον σίδηρο. Εισαγάγετε τη βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως ενισχυτικό του σιδήρου.

«Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο ίδιο γεύμα με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, που σημαίνει ότι απορροφάτε περισσότερο», εξηγεί ο Peart.

Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε μια σαλάτα σπανάκι με φράουλες από πάνω. Το σπανάκι έχει μη αιμικό σίδηρο, ενώ οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Είναι και τα δύο υγιεινά από μόνα τους, αλλά όταν τα τρώτε μαζί, η βιταμίνη C στις φράουλες βοηθά το σώμα σας να έχει πρόσβαση και να απορροφά περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι από ότι αν τρώγατε μόνο το σπανάκι.

4. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Η βιταμίνη C ενθαρρύνει την ανάπτυξη κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης του σώματός σας. «Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα μας νεανικό», προσθέτει ο Peart.

Είναι ένα από τα κλειδιά για τη σωστή επούλωση τραυμάτων, όπως κοψίματα, γρατζουνιές και χειρουργικές τομές. Και οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύονται πιο αργά από εκείνους που λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα.

5. Προωθεί το υγιές δέρμα

Μιλάμε κυρίως για το είδος της βιταμίνης C που βρίσκετε στα τρόφιμα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικές κρέμες και οι οροί που παρασκευάζονται με βιταμίνη C μπορούν να κάνουν κάθε είδους καλό πράγμα για το δέρμα σας. Βοηθούν στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, μειώνουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και ενισχύουν ακόμη και τα αποτελέσματα του αντηλιακού.

Όλο Υγεία

Scroll to Top