Τα πράσινα «διαμάντια» που μειώνουν σάκχαρο, πίεση και χοληστερίνη και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα πράσινα «διαμάντια» που μειώνουν σάκχαρο, πίεση και χοληστερίνη και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Γεμάτα με πρωτεΐνες και κάλιο, τα πράσινα «διαμάντια» με τη μορφή ενός πασίγνωστου ελληνικού ξηρού καρπού, μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου και στα επίπεδα χοληστερόλης, αφού αποτελούν μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτα βιταμίνες. Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι;

Άνοια: Το καθημερινό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%

Ποια είναι τα πράσινα «διαμάντια» και η διατροφική τους αξία

Γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα αποτελούν ένα εξαιρετικό υγιεινό απογευματινό σνακ. Αλλά αν η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς στη λίστα σας, όπως τα φιστίκια Αιγίνης.

Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να προσφέρουν μια ισχυρή ώθηση στην υγεία σας, σύμφωνα με τη διαιτολόγο της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano, η οποία μοιράζεται τα οφέλη για την υγεία των φιστικιών και πόσα πρέπει να στοχεύετε να τρώτε κάθε μέρα.

Φιστίκια Αιγίνης: Διατροφική αξία

Ενώ μπορεί να θεωρούμε τα φιστίκια Αιγίνης ξηρούς καρπούς, τεχνικά  είναι οι σπόροι του δέντρου της φιστικιάς. Ένα φιστίκι έχει ένα σκληρό κέλυφος που πρέπει να σπάσετε για να φτάσετε στον σπόρο (που ονομάζεται καρπός ή πυρήνας). Αυτοί οι πράσινοι σπόροι έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Τα φιστίκια διατίθενται με κέλυφος, χωρίς κέλυφος, ψημένα ή αλατισμένα και μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα παντοπωλεία. Μια μερίδα φιστικιών Αιγίνης, δηλαδή περίπου 49 φιστίκια, προσφέρει:

  • 159 θερμίδες
  • 12,8 γραμμάρια λίπους
  • 5,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 7,7 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών

Γιατί είναι υγιεινά τα φιστίκια;

Η ένταξη ξηρών καρπών όπως τα φιστίκια Αιγίνης στην καθημερινή σας διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις. Τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό στοιχείο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Μελέτες συνδέουν αυτή τη διατροφή με μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής και τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στον κόσμο.

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
  2. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά
  3. Περιέχουν αντιοξειδωτικά
  4. Υποστηρίζουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης
  5. Μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση
  6. Μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
  7. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  8. Μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους
  9. Προάγουν ένα υγιές έντερο

1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης (ειδικά για vegan και χορτοφάγους), με περίπου 6 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια.

Το «αλμυρογλυκό» τρόφιμο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και ρυθμίζει το σάκχαρο

2. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία προάγει τη ροή του αίματος βοηθώντας στη μεταφορά οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα. Η βιταμίνη Β6 προάγει επίσης την υγεία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα καλίου. Μάλιστα, μια μερίδα φιστικιών έχει περισσότερο κάλιο από μισή μπανάνα.

3. Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Τα φιστίκια περιέχουν φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Δύο από αυτά τα αντιοξειδωτικά, που δεν βρίσκονται σε άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

4. Υποστηρίζουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν 13 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, η πλειονότητα των οποίων (11,5 γραμμάρια) προέρχεται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη φιστικιών σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων οξειδωμένης LDL («κακής») χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει το φιστίκι Αιγίνης , το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

5. Μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Ενώ οι περισσότεροι ξηροί καρποί μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, η έρευνα δείχνει ότι τα φιστίκια Αιγίνης μπορεί να το κάνουν αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

6. Μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Μπορεί να μην σκέφτεστε πολύ εάν τα αιμοφόρα αγγεία σας και αν είναι υγιή, αλλά τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής ροής αυτών των οδών.

Αυτό οφείλεται στην ποσότητα L-αργινίνης που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης. Καθώς το σώμα σας χωνεύει τα φιστίκια, μετατρέπει το αμινοξύ σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας. Τα υγιή αιμοφόρα αγγεία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, καθώς και τη σεξουαλική σας υγεία.

7. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Έχετε ακούσει για τον γλυκαιμικό δείκτη; Τα φιστίκια θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματός σας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας, αλλά και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

8. Μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους

Χάρη στις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη στα φιστίκια, η έρευνα δείχνει ότι τα φιστίκια Αιγίνης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση του βάρους.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση που μπορεί να έχετε από την κατανάλωση φιστικιών -καθώς και το γεγονός ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πολλά γλυκά αν τρώτε φιστίκια- μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους.

Ο δημοφιλής ξηρός καρπός που μειώνει την πίεση – Προστατεύει την καρδιά και τη μνήμη

9. Προάγουν ένα υγιές έντερο

Θέλετε να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές; Τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Το σώμα σας μετατρέπει τις φυτικές ίνες στα φιστίκια σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό, το οποίο παρέχει την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου σας.

Πηγές: Cleveland Clinic, Nutrition Today, Acta Biomedica, The American Journal of Clinical Nutrition, Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, Medicine, Nutrients

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top