Πρώιμη άνοια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιοι κινδυνεύουν

Πρώιμη άνοια

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology εντόπισε κάποιους από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη εμφάνιση άνοιας. Και μερικοί μπορεί να σας εκπλήξουν.

Τα δεδομένα ανέλυσαν τις συμπεριφορές περισσότερων από 350.000 συμμετεχόντων κάτω των 65 ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για την αξιολόγηση της άνοιας σε νεαρή ηλικία, δηλαδή αυτή που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 65 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 15 κοινά ζητήματα που μπορούν να συμβάλουν στην πρώιμη ανάπτυξη της πάθησης. Μερικά έχουν να κάνουν με τη γενετική και άλλα στοιχεία εκτός του ελέγχου μας, αλλά πολλά άλλα μπορούν να τροποποιηθούν.

«Η μελέτη έχει νόημα για τους ειδικούς επειδή εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση άνοιας με τρόπο που είχε γίνει μόνο σε άνοιες όψιμης έναρξης στο παρελθόν», αναφέρει ο Δρ. Kevin Bickart, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen Health στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η μελέτη περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο δείγμα που παρακολουθήθηκε προοπτικά από την υγιή βασική γραμμή έως τη διάγνωση άνοιας με πολλές συλλογές δεδομένων.

Οι 15 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εμφάνιση άνοιας

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη εξέτασε 39 πιθανούς παράγοντες κινδύνου και διαπίστωσε ότι 15 από αυτούς έκαναν τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά την ανάπτυξη άνοιας πριν από την ηλικία των 65 ετών.

 1. Κοινωνική απομόνωση
 2. Κατώτερη τυπική εκπαίδευση
 3. Χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση
 4. Ύπαρξη δύο αντιγράφων του γονιδίου APOE (δείκτης που επηρεάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ)
 5. Ανεπάρκεια βιταμίνης D
 6. Πρόβλημα ακοής
 7. Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
 8. Αποχή από τη χρήση αλκοόλ
 9. Κατάθλιψη
 10. Υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης
 11. Χαμηλότερη δύναμη λαβής (σωματική αδυναμία)
 12. Ορθοστατική υπόταση (μια μορφή χαμηλής αρτηριακής πίεσης)
 13. Εγκεφαλικό
 14. Διαβήτης
 15. Καρδιακή ασθένεια

Αν και ορισμένοι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι εκτός του ελέγχου πολλών ανθρώπων -όπως το να είστε φορέας του γονιδίου APOE ή η κοινωνικοοικονομική σας κατάσταση- άλλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση άνοιας

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συνεπή με αυτά που οι ειδικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς εδώ και χρόνια.

Ο Δρ. Arman Fesharaki-Zadeh, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Yale School of Medicine, συνέστησε τρία «μέτρα για τον τρόπο ζωής» που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη όταν προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο για πρώιμη εμφάνιση άνοιας -ξεκινώντας με σωματική άσκηση.

«Μια ενεργή καθημερινή πρακτική άσκησης μπορεί να έχει εκτεταμένα οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν ενισχυμένη νευρογνωστική λειτουργία», είπε ο Δρ. Fesharaki-Zadeh, προσθέτοντας ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τη νευρογένεση (το σχηματισμό νέων νευρώνων και συνάψεων), την αγγειογένεση (τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων ) ενώ παρέχει επίσης εγγενή οφέλη για τη διάθεση.

Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Ο Δρ. Fesharaki-Zadeh υπερασπίστηκε τη μεσογειακή διατροφή, αναφέροντας τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη της. «Αυτή η διατροφική πρακτική, η οποία περιλαμβάνει ομάδες τροφίμων όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σολομό και βατόμουρα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και αντιοξειδωτικά -όλα νευροπροστατευτικοί παράγοντες», εξήγησε.

Ο Δρ. Fesharaki-Zadeh συνέστησε επίσης γνωστική διέγερση, διάθεση και κοινωνική διέγερση για να διατηρήσετε το μυαλό σας αιχμηρό. Για τη γνωστική διέγερση, αυτό θα μπορούσε να είναι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή η παρακολούθηση σεμιναρίου, ακρόαση μουσικής ή χορός. Βασικά, οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό σας θα το βοηθήσει να παραμείνει υγιές. «Η διέγερση της διάθεσης, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με πρακτικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα», είπε ο Δρ. Fesharaki-Zadeh.

Όσο για την κοινωνική διέγερση, είναι πολύ απλό: Προσπαθήστε να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο και να μιλήσετε μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο. «Στην εποχή της πανδημίας και μετά, οι ποιοτικές κοινωνικές συνδέσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να εφαρμόζονται όλο και περισσότερο», είπε ο Δρ. Fesharaki-Zadeh.

Αν και αυτές οι συνήθειες δεν καλύπτουν ολόκληρη τη λίστα των παραγόντων κινδύνου άνοιας, είναι μια αρκετά καλή αρχή.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top