Site icon Όλο Υγεία

Το πρωινό που μπορεί να αποτρέψει την υπνηλία, τον διαβήτη και 12 τύπους καρκίνου

πρωινό με βρώμη

Μας λένε ξανά και ξανά ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά ένα συγκεκριμένο είδος τροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κουάκερ βρώμης το πρωί θα μπορούσε να βοηθήσει να ενισχύσει την ενέργειά σας, να σταματήσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βρώμη είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, επομένως το σώμα σας απορροφά την τροφή αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας -που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερο.

Οι ειδικοί ευεξίας στο Simply Supplements λένε ότι το τρόφιμο αυτό είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και απελευθερώνει ενέργεια αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα μπολ με βρώμη είναι η προφανής επιλογή, αλλά θα βρείτε επίσης γεύσεις με μούσλι, γκρανόλα και σε μερικά ψωμιά.

«Αυτό το ισορροπημένο πρωινό έχει εξαιρετικά επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους και μπορεί να γίνει ακόμη πιο θρεπτικό προσθέτοντας από πάνω τα αγαπημένα σας φρούτα», είπαν οι ειδικοί.

Συνολικά ωφέλιμη για την υγεία η βρώμη

Πέρα από τα καθημερινά οφέλη, η κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει πολύ και τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Το Heart UK αναφέρει ότι όχι μόνο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά περιέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα -μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, η βρώμη περιέχει ορισμένα αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι έχουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, η βρώμη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα -ένας σημαντικός παράγοντας στον διαβήτη. Το 2018, μια ανασκόπηση έρευνας διαπίστωσε ότι η βρώμη -η οποία ταξινομείται ως τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη- μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιγότερων επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και επομένως να αποφύγετε την παχυσαρκία.

Πώς ένα τέτοιο πρωινό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η βρώμη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στις φυτικές ίνες που περιέχει, σύμφωνα με το Cancer Research UK. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν τα βακτήρια στο έντερο, χημικές ουσίες που αλλάζουν τις συνθήκες στο έντερο.

Επιπλέον, περισσότερη υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου 12 καρκίνων, όπως αναφέρει το Cancer Research UK. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνους του μαστού, του παγκρέατος, του οισοφάγου, της χοληδόχου κύστης, της μήτρας, των ωοθηκών, των νεφρών, του ήπατος, του στομάχου, του εντέρου και του θυρεοειδούς, καθώς και καρκίνους όπως το μυέλωμα και το μηνιγγίωμα.

Σημειώνεται, τέλος, πως ενώ κανένα τρόφιμο δεν θεωρείται πανάκεια για την πρόληψη του καρκίνου, ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των καρκίνων μπορούν να προληφθούν και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Παραπομπές

  1. The wonder of oats
  2. Processing of oat: the impact on oat’s cholesterol lowering effect
  3. Wholegrains, fibre and cancer risk
  4. How does obesity cause cancer?
Όλο Υγεία

Exit mobile version