Έχετε προβλήματα με την ούρηση; 7 τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλούν ακράτεια

ούρηση

Πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τροφές που δεν είναι καλές για την καρδιά σας. Αλλά όταν πρόκειται για την ουροδόχο κύστη, είναι πιθανό να μην έχετε σκεφτεί τη συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την ούρηση.

Σύμφωνα με την ουρολόγο Δρ. Anika Ackerman, για ασθενείς με ευαίσθητη ή υπερδραστήρια κύστη, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για διαφορετικά προβλήματα ουροδόχου κύστης

Αν και οι άνθρωποι μπορεί να μην μιλούν συχνά για προβλήματα που σχετίζονται με την ούρηση, υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα υγείας της ουροδόχου κύστης.

«Η ακράτεια, κατάσταση στην οποία το άτομο χάνει ούρα χωρίς να το θέλει είναι το πιο κοινό πρόβλημα της ουροδόχου κύστης. Η συχνοουρία είναι επίσης ένα πολύ κοινό παράπονο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν αυτό συμβαίνει τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου», εξήγησε η Δρ. Fenwa Milhouse, ουρολόγος και ειδικός στη γυναικεία πυελική ιατρική.

Η διάμεση κυστίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο επώδυνης κύστης, είναι μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσφορία στην ουροδόχο κύστη, η οποία είναι συχνά ερεθισμένη, ή στην περιοχή της πυέλου. Υπάρχει επίσης μια αίσθηση ανάγκης για συχνή και επείγουσα ούρηση.

«Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν υπερδραστήρια κύστη ή συμπτώματα διάμεσης κυστίτιδας/συνδρόμου επώδυνης κύστης, η πρώτη μας σύσταση είναι να περιορίσουμε τους ερεθιστικούς παράγοντες της ουροδόχου κύστης», τόνισε η Δρ. Ackerman.

Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαγή της διατροφής μπορεί να μειώσει τα προβλήματα. «Συχνά η δίαιτα από μόνη της και η εξάλειψη των ερεθιστικών παραγόντων της ουροδόχου κύστης ελέγχουν τα συμπτώματα του ασθενούς», πρόσθεσε η ειδικός.

Ακόμα κι αν έχετε υγιή κύστη, θα είναι ευεργετικό να γνωρίζετε ποιες τροφές και ποτά είναι ερεθιστικά. «Η επίγνωση των τροφίμων και των ποτών που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης», δήλωσε η Aleece Fosnight,  βοηθός ιατρού που ειδικεύεται στην υγεία και την ουρολογία των γυναικών.

6+1 τροφές και ποτά που πρέπει να περιορίσετε για υγιή κύστη

Παρακάτω, ουρολόγοι και ιατροί μοιράζονται τις τροφές και τα ποτά που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε για μια υγιή κύστη.

  1. Καφές
  2. Εσπεριδοειδή
  3. Ντομάτες
  4. Επεξεργασμένα κρέατα
  5. Πικάντικα τρόφιμα
  6. Αναψυκτικά
  7. Κάπνισμα

Καφές

Ο καφές περιέχει ερεθιστικά, όπως η καφεΐνη και το οξύ. «Η καφεΐνη στον καφέ είναι ένα γνωστό διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να παράγετε περισσότερα ούρα, αυξάνοντας τη συχνότητα της ούρησης», εξήγησε η Δρ. Milhouse και συμπλήρωσε:

«Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η καφεΐνη αυξάνει την επείγουσα ούρηση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και πιο πιθανές τις διαρροές στην ουροδόχο κύστη». Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι ερεθιστικά και να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα».

Αλλά αν δεν θέλετε ακόμα να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας ρόφημα καφέ, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το τσάι με μέτρο. «Εάν δεν έχετε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, δύο φλιτζάνια καφέ ή λιγότερο είναι ιδανικά», αναφέρουν.

Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη πόνο ή συχνουρία μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν εντελώς τον καφέ από την καθημερινότητά τους μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. «Η πλήρης αποφυγή του καφέ μπορεί να είναι απαραίτητη για ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν υπερδραστήρια κύστη ή πόνο στην ουροδόχο κύστη», είπε η Δρ. Milhouse.

Εσπεριδοειδή

Η οξύτητα δεν είναι φίλος της ουροδόχου κύστης. Τα εσπεριδοειδή είναι καλά για την υγεία, αλλά εάν υποφέρετε από συμπτώματα, καλύτερα να τα περιορίσετε ή να τα μειώσετε στη διατροφή σας.

«Το γκρέιπφρουτ ή τα πορτοκάλια, συμπεριλαμβανομένων των χυμών, είναι φρούτα που έχουν υψηλό αριθμό οξέων. Αυτή η οξύτητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της επένδυσης της ουροδόχου κύστης και να αυξήσει τα επώδυνα συμπτώματα. Θα συνιστούσα να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα εάν έχετε ενεργά συμπτώματα ουρολοίμωξης ή διάμεσης κυστίτιδας», σημείωσε η Δρ. Milhouse.

Ντομάτες

Είστε λάτρης της ντομάτας ή των προϊόντων με βάση την ντομάτα, όπως κέτσαπ, πίτσα ή σάλτσα ζυμαρικών; Ίσως είναι καλύτερο να σταματήσετε εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα της ουροδόχου κύστης.

«Οι ντομάτες είναι πολύ όξινες, κάτι που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τον πόνο της ουροδόχου κύστης για πολλά άτομα», εξηγεί η ειδικός.

Το οξύ στις ντομάτες επηρεάζει τα ούρα. «Οι ντομάτες αυξάνουν την οξύτητα των ούρων περισσότερο από τα αναψυκτικά και προκαλούν σημαντικό ερεθισμό στην επένδυση της ουροδόχου κύστης», είπε με τη σειρά της η Δρ. Fosnight. Επιπλέον, οι μαγειρεμένες ντομάτες έχουν περισσότερο οξύ από τις φρέσκες.

«Οι ντομάτες γίνονται πιο όξινες όσο περισσότερο μαγειρεύονται, επομένως οι ντομάτες είναι λιγότερο ερεθιστικές για την ουροδόχο κύστη όταν είναι φρέσκες. Θα περιόριζα ή θα απέκλεια τα προϊόντα με βάση την ντομάτα (ειδικά αν είναι μαγειρεμένα) εάν έχετε ενεργά συμπτώματα ουρολοίμωξης ή διάμεσης κυστίτιδας», σημείωσε η Δρ. Milhouse.

Επεξεργασμένα κρέατα

Σας αρέσει να τρώτε αλλαντικά ή χοτ ντογκ; Η μείωση της συχνότητας κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων -όπως καπνιστό ζαμπόν και αλλαντικά- συνιστάται από τους ουρολόγους.

Τα πρόσθετα που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και προσθέτουν γεύση δεν είναι καλά για την ουροδόχο κύστη. Πολλά από αυτά τα κρέατα περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι ένα μείγμα ενώσεων αζώτου και οξυγόνου.

«Δυστυχώς, αυτές οι χημικές ουσίες είναι επίσης μια πολύ γνωστή πηγή καρκινογόνων υποπροϊόντων. Τα υποπροϊόντα των νιτρωδών που προστίθενται στο κόκκινο κρέας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης», τόνισε η Δρ. Milhouse.

Είτε έχετε προβλήματα με την ουροδόχο κύστη είτε όχι, οι ειδικοί προτείνουν να προσέχετε την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων. «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τον περιορισμό ή την αποφυγή των επεξεργασμένων κρεάτων σε όλους, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης».

Πικάντικα τρόφιμα

Είστε λάτρης των πικάντικων φαγητών ή σας αρέσει να ρίχνετε καυτερή σος σε μπριζόλα, κοτόπουλο ή αυγά για να δώσετε στο πιάτο σας μια πρόσθετη γεύση; Εάν υποφέρετε από συμπτώματα της ουροδόχου κύστης, είναι πιθανώς υπέρ σας να μειώσετε τα πικάντικα τρόφιμα στη διατροφή σας.

«Τα πικάντικα τρόφιμα ερεθίζουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης και προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων», είπε η Δρ. Ackerman.

Και ο Δρ. Seth Cohen, ουρολόγος και ουρογυναικολόγος στο City of Hope, είπε: «Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να είναι ενεργοποιητικά για όσους πάσχουν από διάμεση κυστίτιδα/σύνδρομο πόνου της ουροδόχου κύστης, επομένως θα πρέπει ενδεχομένως να περιοριστούν».

Αναψυκτικά

Ο συνδυασμός ζάχαρης, καφεΐνης και ανθρακικού μπορεί να είναι μια τέλεια καταιγίδα για τον ερεθισμό της ουροδόχου κύστης. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών.

«Περιέχουν καφεΐνη που είναι ένα φυσικό διουρητικό -προκαλεί αφυδάτωση και συμπυκνωμένα ούρα- και ζάχαρη που προκαλεί αύξηση της οξύτητας των ούρων, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης», εξηγούν.

Επιπλέον, τα αναψυκτικά είναι ανθρακούχα, που σημαίνει ότι έχουν υποστεί μια χημική διαδικασία διοξειδίου του άνθρακα. «Το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε συμπτώματα του ουροποιητικού», πρόσθεσε η Δρ. Fosnight.

Κάπνισμα

Αν και δεν είναι ούτε φαγητό ούτε ποτό, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να ο καρκίνος του πνεύμονα να συνδέεται περισσότερο με το κάπνισμα, αλλά ο καπνός μπορεί να είναι ο ένοχος για μυριάδες καρκίνους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο καπνός μπορεί να προκαλέσει καρκίνους του στόματος και του λαιμού, του οισοφάγου, του στομάχου, των νεφρών, του παγκρέατος, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του ορθού και ένα είδος λευχαιμίας».

Συγκεκριμένα, το κάπνισμα είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αν και δεν είναι πολύ γνωστό. Οι ουσίες στον καπνό υποβάλλονται σε επεξεργασία και απελευθερώνονται όταν ένα άτομο ουρεί.

«Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα προϊόντα καπνού φιλτράρονται μέσω των νεφρών και αποβάλλονται στα ούρα. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης», εξηγεί η Δρ. Fosnight.

Και αν χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δηλώνει: «Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα προκαλεί περίπου τους μισούς από όλους τους καρκίνους της ουροδόχου κύστης».

Όλο Υγεία

Scroll to Top