Ψωρίαση: Βιταμίνη D σε ανεπάρκεια αυξάνει τη σοβαρότητα

ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον κόσμο. Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown υποδηλώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με πιο σοβαρή νόσο.

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα.

Στην ψωρίαση, αυτή η αυτοάνοση δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό, τα οποία συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος με τη μορφή παχύρρευστων, φολιδωτών κηλίδων.

Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ:

  • Η ήπια νόσος επηρεάζει λιγότερο από το 3% του σώματος
  • Η μέτρια νόσος επηρεάζει το 3-10% του σώματος
  • Η σοβαρή νόσος επηρεάζει περισσότερο από το 10% του σώματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ψωρίασης;

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Βραζιλία και το Νεπάλ, έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι σημαντικά χαμηλότερα σε άτομα με ψωρίαση και συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) για να εντοπίσει περιπτώσεις του εν λόγω αυτοάνοσου μεταξύ 2003 και 2006 και μεταξύ 2011 και 2014. Από τους 40.401 συμμετέχοντες που εξετάστηκαν βρέθηκαν 491 περιπτώσεις, με τις 162 από αυτές να αφορούν στο χρονικό διάστημα από το 2363 έως  το 2006 και τις 329 το 2011-2014.

Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D, την επιφάνεια του σώματος που επηρεάζεται από το αυτοάνοσο και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος και οι συνήθειες καπνίσματος. Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης και της σοβαρότητας της νόσου, χρησιμοποίησαν μια μαθηματική μέθοδο που ονομάζεται «πολυμεταβλητή γραμμικής παλινδρόμησης».

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι καθώς τα επίπεδα της βιταμίνης μειώνονταν, η σοβαρότητα της νόσου αυξανόταν. Τα άτομα με τη λιγότερο επηρεασμένη από ψωρίαση επιφάνεια σώματος είχαν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D ορού (67 nmol/L), ενώ τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος που επηρεάστηκε από τη νόσο είχαν τα χαμηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D ορού (56 nmol/L) .

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια παρόμοια τάση όταν χώρισαν τους ανθρώπους σε ομάδες με βάση την επιφάνεια του σώματος που επηρεάστηκε από το αυτοάνοσο και εξέτασαν το ποσοστό των ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D σε κάθε ομάδα. Το 39% της ομάδας με τη πιο σοβαρή νόσο είχε έλλειψη της βιταμίνης σε σύγκριση με το 25% της ομάδας με τη λιγότερο σοβαρή ψωρίαση.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ενώ τα τοπικά ανάλογα βιταμίνης D χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία της αυτοάνοσης πάθησης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, όπως μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές από του στόματος συμπληρωμάτων, πριν γίνουν οποιεσδήποτε σταθερές ιατρικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την ψωρίαση.

Παρόλα αυτά, τα άτομα με ψωρίαση που έχουν επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης D θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση με τους γιατρούς τους και να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια.

Ένας ασθενής με ψωρίαση αποκαλύπτει όσα δεν γνωρίζετε για την πάθηση

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top