Πότε οι εφιάλτες είναι σύμπτωμα της άνοιας χρόνια πριν εκδηλωθεί, σύμφωνα με τη Mayo Clinic

διαταραχή του ύπνου, άνοια
  • Η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD) είναι μια κατάσταση που προκαλεί στους ασθενείς να υφίστανται κυνήγι ή επιθέσεις μέσα στα όνειρά τους.
  • Η RBD επηρεάζει περίπου το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 1% του γενικού πληθυσμού.
  • Συνήθως ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 40 ή 50 ετών.
  • Οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μια ασυνήθιστη διαταραχή του ύπνου που συνδέεται με εφιάλτες μπορεί να είναι σύμπτωμα της άνοιας χρόνια πριν εκδηλωθεί.

Το REM, συντομογραφία του Rapid Eye Movement, είναι μια κρίσιμη φάση του κύκλου του ύπνου, που συνδέεται με τα όνειρα, τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. Κανονικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι μύες τείνουν να παραμένουν ακίνητοι, αποτρέποντας τις κινήσεις που σχετίζονται με τα όνειρα.

Αλλά για όσους έχουν μια διαταραχή του ύπνου REM, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι μύες τους κινούνται κατά τη διάρκεια των ονείρων, σηματοδοτώντας πιθανούς κινδύνους για τη νόσο Πάρκινσον και την άνοια.

Τα όνειρα που μετατρέπονται σε βίαιες ενέργειες προκαλούν σοβαρή ανησυχία για τους ασθενείς αλλά και τους συντρόφους τους. Τα άτομα που το βιώνουν αυτό υφίστανται κυνήγι ή επιθέσεις μέσα στα όνειρά τους, οδηγώντας μερικές φορές σε σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το συγκλονιστικό είναι ότι περίπου το 60% των ασθενών και το 20% των συντρόφων τους έχουν αναφέρει τραυματισμούς που προέρχονται από αυτά τα επεισόδια. Η κατανόηση της διαταραχής συμπεριφοράς ύπνου REM παραμένει μια πρόκληση για τους ερευνητές.

Τι είναι η διαταραχή του ύπνου RBD και πόσους ανθρώπους επηρεάζει

Η διαταραχή αυτή ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD) και επηρεάζει περίπου το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών και περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού.

Ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 40 ή 50 ετών. Ωστόσο, για τα νεότερα άτομα, τα αντικαταθλιπτικά έχουν συνδεθεί με την εμφάνισή του.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει ίσος αριθμός περιπτώσεων μεταξύ νεαρών γυναικών και ανδρών, αλλά σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα. Το RBD δεν είναι απλώς μια αυτόνομη κατάσταση. Έχει συνδέσεις με σοβαρές νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος Πάρκινσον και η άνοια με τα σωμάτια Lewy.

Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι διερευνούν εάν η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης για αυτές τις εξουθενωτικές ασθένειες. Το RBD αναφέρεται στο 25 έως 58% των ασθενών με Πάρκινσον και σε ένα εκπληκτικό 70 έως 80% εκείνων με άνοια με σωμάτια Lewy.

Τα επιστημονικά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη διαταραχή του ύπνου και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Για να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μακροχρόνια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.280 ασθενείς με RBD, παρατηρώντας πώς αναπτύχθηκαν άλλα θέματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Μετά από 12 χρόνια, ένα εκπληκτικό ποσοστό της τάξης 73,5% των προσβεβλημένων ανέπτυξαν μια σχετική νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Παράγοντες όπως ακανόνιστα κινητικά συμπτώματα, ανωμαλίες στα επίπεδα ντοπαμίνης και ακόμη και φαινομενικά άσχετα θέματα όπως η απώλεια όσφρησης ή η στυτική δυσλειτουργία συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα σημάδια του προβλήματος μπορεί να εμφανιστούν δεκαετίες πριν από τα πλήρη συμπτώματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης. Ενώ οι θεραπείες παραμένουν περιορισμένες, φάρμακα όπως η μελατονίνη και η κλοναζεπάμη προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ας ελπίσουμε ότι, στο μέλλον, η συνεχιζόμενη έρευνα θα ρίξει λίγο φως στη σύνθετη σχέση μεταξύ της RBD και των πιθανών συνεπειών της και θα επιτρέψει καλύτερη διαχείριση και κατανόηση.

Παραπομπές

  1. REM sleep behavior disorder
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top