Σεμαγλουτίδη: Η μαρτυρία της γυναίκας που πήρε πίσω περισσότερα κιλά από όσα έχασε μετά τη διακοπή του γνωστού φαρμάκου

Σεμαγλουτίδη

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του ενέσιμου φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic για απώλεια βάρους, φαίνεται να έχει ακόμη μια παρενέργεια: επαναφέρει το βάρος και μάλιστα μόλις οι ασθενείς σταματήσουν να το παίρνουν.

Όπως είπαν δύο γυναίκες στο The Messenger σε συνεντεύξεις τους για τις εμπειρίες τους με τα ενέσιμα φάρμακα, το βάρος τους επανήλθε αμέσως όταν σταμάτησαν να παίρνουν σεμαγλουτίδη, η οποία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και καταστέλλει την όρεξή τους. Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η συγκεκριμένη ουσία περιορίζει την όρεξη.

Το ανησυχητικό είναι ότι το ακριβό φάρμακο φαίνεται σαν να επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο των χρηστών με τρόπους που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη, γεγονός που θα μπορούσε να εξακολουθεί να τους επηρεάζει ακόμη και όταν το διακόψουν.

Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές GLP-1, που αρχικά δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους διαβητικούς να διαχειρίζονται τα επίπεδα γλυκόζης τους, έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πολύ πιο εύκολα. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης κατανάλωσης τροφής, τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic (ή Wegovy που είναι το αδελφό φάρμακο) συνήθως χάνουν ένα σημαντικό μέρος του επιπλέον βάρους τους εφόσον συνεχίζουν να κάνουν την ένεση.

Η Άρτεμις Μπαγιαντόρ, μια 41χρονη αεροσυνοδός που πήρε το Wegovy για να χάσει το βάρος που είχε πάρει μετά από την εγκυμοσύνη. Αρχικά ήταν ενθουσιασμένη που έφτασε στο βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη όταν ξεκίνησε κάνοντας ένεση με το φάρμακο που αγόρασε μέσω της ασφάλειάς της. Αυτά τα περιττά κιλά μειώθηκαν  με τη σεμαγλουτίδη, αφού πεινούσε λιγότερο από πριν.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η ασφάλειά της αρνήθηκε να καλύψει το φάρμακο και ο φαρμακοποιός της είπε ότι θα κόστιζε 1.400 δολάρια το μήνα. Καθώς το ποσό αυτό ήταν απαγορευτικό, η γυναίκα σταμάτησε να παίρνει το Wegovy και όχι μόνο κέρδισε πίσω το βάρος που είχε χάσει, αλλά πήρε και 10 κιλά παραπάνω, κάτι που αν μη τι άλλο ακυρώνει τον σκοπό της χορήγησησης του φαρμάκου στην πρώτη θέση.

«Ήμουν αχόρταγη. Και ποτέ δεν ήμουν έτσι. Ένιωθα πολύ πεινασμένη», είπε η αεροσυνοδός με έδρα το Ιλινόις. «Ήταν τρελό κα απαίσιο».

Αυτό προφανώς δεν είναι ασυνήθιστο – το 2022, το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας δημοσίευσε ακόμη και μια μελέτη σχετικά με άτομα που παρατηρούν ανάκτηση βάρους, αφού σταματήσουν να χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη, αλλά σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες χειρότερες παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα φάρμακα, όπως κοιλιακό άλγος και ναυτία, αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο γνωστή.

Η Marcella Raymond, επίσης από το Ιλινόις, είπε ότι σταμάτησε να παίρνει τόσο το Ozempic όσο και το Mounjaro, ένα άλλο ενέσιμο για αδυνάτισμα (GLP-1) που χρησιμοποιεί το δραστικό συστατικό τιρζεπατίδη, επειδή παρουσίασε ναυτία και από τα δύο φάρμακα. Παρόλο που είχε χάσει κάποιο βάρος στο Ozempic, είδε καλύτερα αποτελέσματα μέσω συγκεκριμένης δίαιτας την οποία ακολούθησε.

«Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να χάσω, αλλά έχω χάσει περισσότερα και νιώθω υπέροχα», είπε η Raymond. «Πεινάω μερικές φορές αλλά δεν αρρωσταίνω. Και πραγματικά λειτουργεί».

Η απώλεια των περιττών κιλών είναι ευπρόσδεκτη αλλά αν αυτή η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη συνέχιση της λήψης του φαρμάκου, φαίνεται τουλάχιστον μη βιώσιμη – και στη χειρότερη μια συνήθεια που θα πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε για να διατηρήσετε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top