Σίδηρος: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη και τροφές για να την αντιμετωπίσετε

σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για το σώμα. Χρειάζεται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, διανοητική λειτουργία, μυϊκή δύναμη και ενέργεια. Επίσης, είναι σημαντικός για την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.

Ο σίδηρος αποτελεί μέρος μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Όπως εξηγεί και η Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που μεταφέρει οξυγόνο μέσω του αίματος.

Τι είναι η έλλειψη σιδήρου και τι την προκαλεί

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Ενώ μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν παιδιά, γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν έμμηνο ρύση και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Η έλλειψη σιδήρου στο σώμα προκαλεί ανεπάρκεια σιδήρου. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει σίδηρο από μόνο του, πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή σίδηρο από τη διατροφή μας.

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες έλλειψης σιδήρου. Αυτές περιλαμβάνουν τη μη κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, δυσκολία στην απορρόφηση του σιδήρου και απώλεια αίματος. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω αιτίες μπορεί να εξαντλήσει την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου στο σώμα.

Σημάδια ότι σας λείπει σίδηρος

Τα σημάδια της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν τα αισθήματα κόπωσης, ατονίας και αδυναμίας. Μπορεί να έχετε δύσπνοια ή να αισθάνεστε ζάλη και σύγχυση.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να θυμάστε πράγματα. Μπορεί να έχετε κακή απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά και μπορεί να αρρωσταίνετε συχνά από λοιμώξεις.

Η μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλική ορμή) είναι επίσης σημάδι έλλειψης σιδήρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν αποκλειστικά την έλλειψη σιδήρου και μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες καταστάσεις.

Σίδηρος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για την έλλειψη

Ο σίδηρος από τα τρόφιμα έρχεται σε δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η αίμη βρίσκεται στη σάρκα των ζώων όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα φυλλώδη λαχανικά. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται επίσης στη σάρκα των ζώων και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη C και ο αιμικός σίδηρος που λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα και ποτά εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει σωστά τον σίδηρο. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τέτοιες τροφές με μέτρο και να μην υπερβάλλετε. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν τσάι, καφέ, κρασί και τροφές που περιέχουν ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top