Ο χαμηλός σίδηρος επιδεινώνει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με το University of Michigan

iron supplements

Εάν στο τακτικό σας τσεκάπ, ο σίδηρος φάνηκε πεσμένος, ο γιατρός σάς έδωσε ήδη οδηγίες σωστής διατροφής και συμπλήρωμα σιδήρου. Σας μίλησε όμως για τον κίνδυνο στην ψυχική σας υγεία;

 

Οι περισσότεροι σήμερα καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν τις ρίζες τους στον εγκέφαλο, στα γονίδια και τις εμπειρίες της ζωής μας. Αυτό όμως που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στην ψυχική μας υγεία τα θρεπτικά συστατικά των τροφών μας, όπως ο σίδηρος, αναφέρει έρευνα του University of Michigan, που δημοσιεύτηκε στo ιατρικό περιοδικό Current Psychiatry.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι ο σίδηρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ψυχικής υγείας. «Πολλοί πάσχοντες από παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, αλλά ακόμα και οι θεράποντες γιατροί, ίσως δεν γνωρίζουν αυτή τη σύνδεση», λέει η Stephanie Weinberg Levin, M.D., ψυχίατρος στο Michigan Medicine και επικεφαλής της έρευνας.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, κυρίως όμως με άτομα με ψυχικές παθήσεις, τονίζουν οι επιστήμονες. Εάν στην εξέταση αίματος, η φερριτίνη είναι χαμηλή, είναι σημαντικό να αυξηθεί ο σίδηρος στη διατροφή του ατόμου και να ληφθούν τα συμπληρώματα σιδήρου που θα συστήσει ο γιατρός.

Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει συμπτώματα αναιμίας, ή μια πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου, είναι πιθανόν ο γιατρός του να μην του γράψει εξετάσεις για έλεγχο των επιπέδων σιδήρου, σημειώνουν οι ειδικοί. Ενθαρρύνουν, λοιπόν, τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με πάθησης ψυχικής υγείας να μιλήσουν για αυτό με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, να ζητήσουν να κάνουν εξετάσεις, και πιθανώς να λάβουν συμπληρώματα.

Ο σίδηρος, εκτός του ότι βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να εκτελούν την κρίσιμη λειτουργία της μεταφοράς οξυγόνου σε όλο το σώμα, βοηθά επίσης το σώμα να παράγει τα μόρια που χρειάζονται για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παράγει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη – όλοι τους σημαντικοί για την ψυχική μας υγεία.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top