Το απροσδόκητο σημάδι του διαβήτη – Δεν πρέπει να το αγνοήσετε

διαβήτη, ανώτερου ουροποιητικού

Τα συμπτώματα του διαβήτη δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι διακριτικά και μπορεί να είναι πολύ εύκολο να τα αγνοήσετε ως κάτι που δεν είναι σημαντικό ή δεν χρειάζεται επείγουσα φροντίδα.

Ο πιο κοινός τύπος διαβήτη είναι ο τύπος 2, στον οποίο το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Σύμφωνα με το NHS τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ζήσουν με την πάθηση για χρόνια χωρίς να το καταλάβουν, επειδή τα πρώιμα συμπτώματα τείνουν να είναι γενικά, ή να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα συμπτώματα είναι τόσο διακριτικά που μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με άλλες καταστάσεις – όπως ένα που μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι έχετε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Σύμφωνα με το LloydsPharmacy Online Doctor, η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλοκές, ή ακόμη και να σας βοηθήσει να αποφύγετε εντελώς την πάθηση εάν καταφέρετε να την εντοπίσετε προτού αναπτυχθεί πλήρως. Τότε, θα μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να σταματήσετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ασυνήθιστα συμπτώματα του διαβήτη

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι είναι η φαγούρα των γεννητικών οργάνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η φαγούρα οφείλεται σε ΣΜΝ, αλλά εάν έχετε υποβληθεί σε εξετάσεις και μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό, τότε θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι ότι έχετε διαβήτη.

Το Diabetes.co.uk ισχυρίζεται ότι ο κνησμός στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι σημάδι της νόσου λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με την πάθηση. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ζυμομυκήτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης από ζυμομύκητες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

«Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη στα ούρα -ένα άλλο εξαιρετικά κατάλληλο μέρος για να ευδοκιμήσουν οι ζυμομύκητες», αναφέρει η βρετανική οργάνωση.

Εκτός από τον κνησμό των γεννητικών οργάνων, άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν την ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά, να αισθάνεστε ασυνήθιστα διψασμένοι, να αισθάνεστε κόπωση, να χάσετε βάρος χωρίς να προσπαθήσετε και να παρατηρήσετε ότι τα κοψίματα και οι ουλές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Το NHS λέει ότι ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί μέσω υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης, καθώς είναι πιο πιθανό να έχετε την πάθηση εάν είστε υπέρβαροι και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό εάν εμφανίσετε τα κύρια συμπτώματα που εξηγούνται παραπάνω. Οι εξετάσεις για διαβήτη συχνά περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος που μπορούν να επιβεβαιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top