Αν αντιμετωπίζετε κόπωση και άγχος λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 5 κοινά συμπτώματα που προειδοποιούν για τη νόσο
Εναλλακτική θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας: Η μέθοδος Wim Hof
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, απομυελίνωση, γλοίωση και απώλεια νευρώνων. Η νόσος εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως διαταραχές της όρασης, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, εστιακή αδυναμία, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, καθώς και γνωστική εξασθένηση.
Ένα πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων βασισμένο στη μέθοδο Wim Hof (WHM), που συνδυάζει έκθεση στο κρύο, ασκήσεις αναπνοής και ενσυνειδητότητα, διαπιστώθηκε ότι μειώνει σημαντικά τη γνωστική κόπωση, το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και ορισμένες γνωστικές δυσκολίες, σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε μια πιλοτική κλινική μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση τέτοιων μεθόδων παράλληλα με εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές για τη ΣΚΠ.
Η προσθήκη προγραμμάτων όπως η WHM μπορεί να επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΚΠ με έναν πιο ολιστικό τρόπο, σημείωσε η ομάδα. Επιπλέον, η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτιωμένη διαχείριση συμπτωμάτων που συχνά δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες φαρμακολογικές θεραπείες.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μέθοδος Wim Hof φαίνεται να είναι κατάλληλη συμπληρωματική μη φαρμακευτική θεραπεία για τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της ΣΚΠ», έγραψαν οι ερευνητές.
Η μελέτη με τίτλο «A supplementary training program integrating cold exposure, breathing exercises and mindfulness as a complementary treatment for neuropsychological aspects of multiple sclerosis – a pilot interventional study» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Multiple Sclerosis and Related Disorders.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D επιβραδύνει την εξέλιξη σύμφωνα με νέα έρευνα
To 70% των ασθενών με σκλήρυνση δοκιμάζει εναλλακτικές θεραπείες
Σχεδόν το 70% των ασθενών με ΣΚΠ χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες, σύμφωνα με μελέτη. Η ΣΚΠ χαρακτηρίζεται από βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, που προκαλούν συμπτώματα όπως δυσκολία στο περπάτημα, πόνο, προβλήματα όρασης και μη φυσιολογικές αισθήσεις. Τα άτομα με τη νευροεκφυλιστική αυτή νόσο συχνά αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, γνωστικές δυσκολίες και κόπωση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κόπωση θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της ΣΚΠ.
Παρότι διατίθενται πολλά φάρμακα για την πρόληψη των υποτροπών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αυτές οι θεραπείες συχνά αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν πολλά από τα μη κινητικά συμπτώματα. Αυτό ενδέχεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξηγεί γιατί «σχεδόν το 70% των ασθενών με ΣΚΠ καταφεύγουν σε διάφορες εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, συχνά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση».
Τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν άσκηση, ειδικές δίαιτες, έκθεση στο κρύο και τεχνικές αναπνοής.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποιος κοινός ιός ενοχοποιείται
Το ολιστικό πρόγραμμα που πρότεινε αθλητής
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που ανέπτυξε ο Ολλανδός αθλητής ακραίων καταστάσεων και κάτοχος πολλών παγκόσμιων ρεκόρ, Wim Hof, τη μέθοδο Wim Hof, γνωστή ως WHM.
Το πρόγραμμα ενσωματώνει επαναλαμβανόμενους κύκλους αναπνοής, διαλογισμό και έκθεση σε κρύο νερό, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και πιθανώς επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Comenius στη Σλοβακία διερεύνησε τα πιθανά οφέλη της WHM σε άτομα με ΣΚΠ, με έμφαση σε νευροψυχιατρικά συμπτώματα όπως η γνωστική λειτουργία, η κόπωση, το άγχος και η κατάθλιψη.
Η μελέτη περιλάμβανε 24 άτομα με ΣΚΠ που μπορούσαν ακόμη να κινούνται χωρίς να χρειάζονται βοηθητικά μέσα για περπάτημα. Από αυτούς, οι 11 επιλέχθηκαν τυχαία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα WHM για 12 εβδομάδες, ή περίπου τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι 13 δεν έλαβαν καμία παρέμβαση.
Η παρέμβαση περιλάμβανε εβδομαδιαίες συνεδρίες με πιστοποιημένο εκπαιδευτή WHM, ο οποίος εκπαίδευε τους συμμετέχοντες σε τεχνικές αναπνοής, όπως επαναλαμβανόμενη υπεραερισμό και κράτημα αναπνοής, εμβάπτιση σε κρύο νερό λίμνης και διαλογισμό ενσυνειδητότητας. Μεταξύ των συνεδριών, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις ασκήσεις αναπνοής και να κάνουν κρύα ντους στο σπίτι.
Νέα θεραπεία για το έμφραγμα: Κοινό φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αναγεννά τον καρδιακό μυ
Τι έδειξε η μελέτη
Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα που συμμετείχε στη WHM παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις από την ομάδα ελέγχου σε γνωστικά πεδία όπως η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, η προσοχή και η πνευματική ευελιξία. Τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης επίσης διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων, με τα δύο μέτρα να βελτιώνονται στην ομάδα WHM σε σύγκριση με μια ελαφρά επιδείνωση των σκορ στην ομάδα ελέγχου.
Η κόπωση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Κόπωσης για Κινητικές και Γνωστικές Λειτουργίες (FSMC), ένα εργαλείο 20 ερωτήσεων που περιλαμβάνει έναν κινητικό και έναν γνωστικό τομέα, με συνολικές βαθμολογίες από 20 έως 100.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι μόνο η γνωστική κόπωση, ή η πνευματική εξάντληση, βελτιώθηκε σημαντικά με την παρέμβαση. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση άνω των πέντε μονάδων στις βαθμολογίες κόπωσης, σε σύγκριση με αύξηση άνω του 0,5 μονάδας — ένδειξη επιδείνωσης — στην ομάδα ελέγχου.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε καμία παρέμβαση, ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στη μέθοδο Wim Hof (έκθεση στο κρύο, ελεγχόμενη αναπνοή και ενσυνειδητότητα) μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας … καθώς και σε μείωση της γνωστικής κόπωσης … του άγχους … και της κατάθλιψης», έγραψαν οι ερευνητές.
Παρόλο που η συνολική κόπωση και η κινητική κόπωση επίσης έτειναν υπέρ του προγράμματος των 12 εβδομάδων, οι διαφορές δεν έφτασαν σε στατιστικά σημαντικά επίπεδα.
Συνολικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση προγραμμάτων όπως η WHM παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία ατόμων με ΣΚΠ, ιδιαίτερα για συμπτώματα που δεν έχουν άμεση φαρμακευτική θεραπεία.
Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στις γυναίκες
«Σε μια κατάσταση όπου δεν διαθέτουμε αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τόσο σοβαρά γνωστικά ελλείμματα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ, αυτή είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον που αξίζει προσοχής και περαιτέρω έρευνας», κατέληξε η ομάδα.