Ανεξήγητη κόπωση: Ποιες είναι οι αιτίες

κόπωση και γιατί είμαστε κουρασμένοι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να είστε κουρασμένοι: μία άυπνη νύχτα, φόρτος εργασίας, στρες. Όλα προκαλούν έντονη κόπωση. Εντοπίστε τις αιτίες για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε.

 

1 Long COVID

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πιθανά συμπτώματα που μπορείτε να εμφανίσετε εάν έχετε long COVID, αλλά η κούραση και η κόπωση είναι τα πιο συχνά. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν πέρα τη μέρα χωρίς να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν πρέπει να βρίσκεστε στη δουλειά.

Εκτός από κόπωση, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι μετά από σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες ή να έχετε παρατεταμένο βήχα, πόνο στις αρθρώσεις ή τους μυς, προβλήματα ύπνου, ζάλη όταν σηκώνεστε όρθιοι, και αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση.

Αν και ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του, δεν υπάρχουν καθορισμένες θεραπείες για τη long COVID.

2 Αναιμία

Η κόπωση που προκαλείται από την αναιμία είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονές σας στους ιστούς και τα κύτταρα σας. Μπορεί να νιώθετε αδύναμοι και να σας κόβεται η αναπνοή. Η αναιμία προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου ή βιταμινών, απώλεια αίματος, εσωτερική αιμορραγία ή μια χρόνια ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σιδηροπενική αναιμία λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και της ανάγκης του σώματος για επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα κόπωσης ή κούρασης όλη την ώρα είναι σημαντικό. Άλλα περιλαμβάνουν ακραία αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης, γρήγορο καρδιακό παλμό, πόνους στο στήθος και πονοκέφαλο.

Η αναιμία δεν είναι ασθένεια, είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι άλλο συμβαίνει στο σώμα σας που πρέπει να επιλυθεί. Έτσι, η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της αναιμίας. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε σίδηρο.

3 Θυρεοειδής

Όταν οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας είναι εκτός λειτουργίας, ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες σας φαίνονται βουνό. Ο θυρεοειδής αδένας, παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό σας. Πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) και ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Πολύ λίγο (υποθυρεοειδισμός) και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία, που μπορεί να παρατηρήσετε πρώτα στους μηρούς. Ασκήσεις όπως το ποδήλατο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών γίνονται πιο δύσκολες. Άλλα συμπτώματα του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, αίσθημα ζέστης όλη την ώρα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό  και αυξημένη δίψα.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μυϊκό πόνο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης νερού, αίσθημα κρύου όλη την ώρα (ακόμη και σε πιο ζεστό καιρό), δυσκοιλιότητα.

4 Διαβήτης τύπου 2

Σχεδόν στα 500 εκατ. υπολογίζονται σήμερα οι διαβητικοί σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 640. Οι μισοί εξ αυτών είναι αδιάγνωστοι και 2 στους 3 ζουν σε αστικές περιοχές και τέσσερα εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της πάθησης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για το 2020, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.050.635, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. Σε σχέση με το 2019, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 8%.

Η γλυκόζη, είναι το καύσιμο που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Χωρίς αρκετή ενέργεια τα άτομα με διαβήτη συχνά παρατηρούν έντονη κόπωση ως ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Εκτός από το να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, άλλα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνοουρία, πείνα, απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα, μυκητιάσεις και θολή όραση.

5 Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια σημαντική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε, τρώμε και αισθανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Δεν βιώνουμε όλοι την κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο. Αλλά συνήθως, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ενέργεια, κόπωση, αλλαγές στα πρότυπα ύπνου και διατροφής, προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση και αισθήματα αναξιότητας και αρνητικότητας.

6 Χρόνια κόπωση

Όσοι πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες και εξαντλούνται εύκολα με λίγη προσπάθεια.

Άλλα σημάδια της χρόνιας κόπωσης είναι: πονοκέφαλος, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, αδυναμία, ευαισθησία στους λεμφαδένες και αδυναμία συγκέντρωσης.

7 Υπνική άπνοια

Ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι; Τα συμπτώματα της υπνική άπνοιας περιλαμβάνουν σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ανώτερος αεραγωγός κλείνει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, γεγονός που εμποδίζει τον εγκέφαλό σας να περάσει σε βαθύτερα στάδια ύπνου όπως το στάδιο REM. Κάποιος με υπνική άπνοια μπορεί να σταματήσει να αναπνέει δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές τη νύχτα. Η υπνική άπνοια συχνά σηματοδοτείται από το ροχαλητό και γενικά ακολουθείται από κόπωση την επόμενη μέρα.

8 Ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια Β12

Η λήψη αρκετής βιταμίνης Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τον μεταβολισμό σας. Καθώς γερνάμε, όμως, η ικανότητά μας να απορροφούμε τη Β12 μειώνεται. Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας Β12.

Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη και την καούρα και για κάποιες πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn, εμποδίζουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά Β12. Κι αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, έχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο, επειδή η Β12 βρίσκεται μόνο στο κρέας, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά.

Εκτός από την κόπωση, μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε Β12 εάν νιώθετε μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια, έχετε κενά μνήμης, ζάλη, άγχος και προβλήματα όρασης.

9 Καρδιοπάθεια

Αυτό είναι ένας γενικός όρος για μια σειρά καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά σας, όπως στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, καρδιακές λοιμώξεις και ασθένειες του καρδιακού μυός.

Υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα καρδιακής νόσου, αλλά η κούραση είναι ένα από αυτά—ιδιαίτερα όσοι έχουν μυοκαρδιοπάθεια, προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς και ενδοκαρδίτιδα.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της καρδιακής νόσου που έχετε, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια σας και αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό, μαζί με κόπωση.

10 Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Όσοι πάσχουν από αυτό το αυτοάνοσο παρουσιάζουν χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο, αδυναμία και, να σωστά το μαντέψατε, κόπωση. Η πάθηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους πνεύμονες, την καρδιά και τα μάτια.

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδασ  περιλαμβάνουν πόνο σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, δυσκαμψία σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, ευαισθησία και πρήξιμο σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, απώλεια βάρους, πυρετό, αδυναμία και κόπωση.

11 Διατροφικές ελλείψεις

Διάφορες διατροφικές ελλείψεις (όπως η βιταμίνη D, η Β12 και ο σίδηρος) μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα κύτταρα μας και να νιώθουμε κόπωση.

Η  σύγχρονη διατροφή μας είναι δυστυχώς ανεπαρκής σε φυτικές ίνες. Τα καλά μικρόβια του εντέρου εξαρτώνται από αυτές τις ίνες για να επιβιώσουν. ».

12 Πάρα πολύ καφεΐνη

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό – η καφεΐνη υποτίθεται ότι σας δίνει ενέργεια, τελικά – είναι αλήθεια: η επιπλέον καφεΐνη δεν παρέχει εγρήγορση. Μάλιστα, η υπερβολική καφεΐνη οδηγεί σε απώλεια ενέργειας. Είναι ακριβώς το ίδιο με την πρόσληψη αλκοόλ. Μια μικρή ποσότητα ενισχύει την ενέργειά μας.

Ορισμένα συμπτώματα υπερβολικής δόσης καφεΐνης περιλαμβάνουν προβλήματα αναπνοής, ζάλη, διέγερση, διάρροια, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση και άλλα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top