Αμυγδαλές: Από ποιο σοβαρό αυτοάνοσο κινδυνεύετε αν τις έχετε βγάλει

αυτοάνοσο αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς που εισέρχονται στο στόμα. Αυτή η λειτουργία μπορεί να κάνει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα ευάλωτες σε μολύνσεις και φλεγμονές.

Ωστόσο, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των αμυγδαλών μειώνεται μετά την εφηβεία -ένας παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για τις σπάνιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας στους ενήλικες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ υποστηρίζει ότι η αφαίρεση αμυγδαλών στην παιδική ηλικία συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αρθρίτιδας στην τρίτη ηλικία. Συγκεκριμένα, όσοι έκαναν τη διαδικασία όταν ήταν νεαροί είχαν περίπου κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν τύπο χρόνιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας, την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Οι άνθρωποι κινδύνευαν περισσότερο αν είχαν μεγαλύτερο αδερφό, βρήκαν Σουηδοί ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες της πρώιμης ζωής παίζουν ρόλο στη νόσο.

Παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 7.000 άτομα με τη νόσο, η οποία διαγνώστηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2001 και Δεκεμβρίου 2022. Αναλύθηκαν σύμφωνα με παράγοντες κινδύνου της πρώιμης ζωής, όπως η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό, το βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος) στην αρχή της εγκυμοσύνης, η διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος γέννησης του μωρού και ο τύπος του τοκετού.

Άλλοι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη ήταν ο αριθμός των αδελφών, οι σοβαρές παιδικές λοιμώξεις από τη γέννηση έως την ηλικία των 15 ετών και η αφαίρεση αμυγδαλών και σκωληκοειδίτιδας πριν από την ηλικία των 16 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερα αδέρφια διέτρεχαν μεταξύ 12-15% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι σοβαρές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας σχετίζονταν με αυξημένες πιθανότητες κατά 13%.

Ωστόσο, η αφαίρεση αμυγδαλών συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο της πάθησης, που συνήθως χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, των αρθρώσεων και των τενόντων, με αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία και κόπωση.

Τα παιδιά από πολύδυμη κύηση είχαν αυξημένο κίνδυνο σχεδόν κατά ένα τέταρτο (23%), ενώ η γέννηση τους καλοκαιρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες είχε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη γέννηση το χειμώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Πώς τα μεγαλύτερα αδέλφια αυξάνουν τον κίνδυνο για την πάθηση

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο ότι τα βρέφη με μεγαλύτερα αδέρφια εκτίθενται περισσότερο σε λοιμώξεις νωρίς στη ζωή τους, ενώ οι αμυγδαλεκτομές συχνά πραγματοποιούνταν μετά από λοιμώξεις.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση σύγκρισης αδελφών, η οποία προσαρμόστηκε για πιθανώς επιδρούντες περιβαλλοντικούς παράγοντες που είναι κοινοί στις οικογένειες.

Αυτή η ανάλυση έδειξε 18% αυξημένο κίνδυνο στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου αδελφού σε σύγκριση με κανένα, αυξανόμενο σε 34% για δύο ή περισσότερα μεγαλύτερα αδέρφια και 36% για εκείνους των οποίων οι αμυγδαλές αφαιρέθηκαν.

«Το να έχεις μεγαλύτερα αδέρφια και ιστορικό αμυγδαλεκτομής στην παιδική ηλικία συσχετίστηκε ανεξάρτητα με την ανάπτυξη αγκυλοποιητικής σπονδυοαρθρίτιδας, ακόμη και μετά από προσαρμογή για κοινούς οικογενειακούς παράγοντες σε μια ανάλυση σύγκρισης αδελφών. Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι οι παιδικές λοιμώξεις παίζουν ρόλο στην αιτιολογία της κατάστασης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top