Αρθρίτιδα: Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται με φλεγμονώδεις τύπους

αρθρίτιδα

Μια μεγάλη ομάδα ερευνητών ειδικευμένων στη φλεγμονή, την αρθρίτιδα και την ανοσολογία από σειρά ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου και των φλεγμονωδών τύπων αρθρίτιδας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ομάδα συνέκρινε το μικροβίωμα του εντέρου υγιών ανθρώπων με εκείνους που έχουν διαφορετικούς τύπους φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών του μικροβιώματος του εντέρου και της φλεγμονώδους νόσου, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει τέτοιες άμεσες συσχετίσεις. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν μια σχέση μεταξύ ανωμαλιών στο μικροβίωμα του εντέρου και φλεγμονωδών τύπων αρθρίτιδας.

Τα ευρήματα των επιστημόνων ενδεχομένως να υποδείξουν πιθανές θεραπείες για άτομα που πάσχουν από τέτοιους τύπους φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η ψωριασική ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν 440 ενήλικες εθελοντές, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν υγιείς και οι άλλοι μισοί έπασχαν από τουλάχιστον έναν τύπο φλεγμονώδους νόσου, όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο καθένας υπέβαλε ένα δείγμα κοπράνων, ώστε οι ερευνητές να χαρακτηρίσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Οι ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα είχαν λιγότερα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό τους

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι άνθρωποι που έπασχαν από φλεγμονώδεις ασθένειες είχαν διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα σε σύγκριση με εκείνους που ήταν υγιείς. Για παράδειγμα, βρήκε ότι οι ασθενείς έτειναν να έχουν λιγότερα Roseburia intestinalis και Faecalibacterium prausnitzii, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά βακτήρια. Επίσης, είχαν περισσότερα Ruminococcus gnavus και Escherichia coli, τα οποία θεωρούνται επιβλαβή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι λόγω των διαφορών στο μικροβίωμα του εντέρου, οι άνθρωποι με φλεγμονώδη τύπο της νόσου έτειναν να δυσκολεύονται απορροφήσουν τη βιταμίνη Β από τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Βρήκαν επίσης ότι τέτοιοι άνθρωποι τείνουν να δεσμεύουν λιγότερο σίδηρο. Αυτό το εύρημα υποδεικνύει πιθανές θεραπείες για άτομα με τέτοιες παθήσεις.

Στα συμπεράσματά της, η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι η εργασία τους δεν ήταν σε θέση να καθορίσει αιτιώδη σχέση. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι φλεγμονώδεις ασθένειες προκαλούν προβλήματα στο έντερο ή το αντίστροφο -ή αν και τα δύο οφείλονται σε πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ίδιους όμως, η έρευνα αυτή προσθέτει περισσότερες ενδείξεις για μια σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των φλεγμονωδών ασθενειών.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και εγκυμοσύνη: Αλήθειες και ψέματα

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top