Ευρυαγγείες προσώπου: Γιατί σπάνε τα αγγεία – Τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας

σπασμένα αιμοφόρα αγγεία
 • Τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία είναι μικροσκοπικά κόκκινα αγγεία που εμφανίζονται στο δέρμα.
 • Είναι ακίνδυνα, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικά αισθητικά.
 • Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, όπως η γενετική, η ροδόχρους ακμή και η έκθεση στον ήλιο.
 • Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας

Τον τελευταίο καιρό, κάθε φορά που κοιτάζεστε στον καθρέφτη, τα μάτια σας πέφτουν πάνω στο μικροσκοπικό κουβάρι των κόκκινων γραμμών που διακλαδίζονται στα μάγουλα και γύρω από τη μύτη σας. Και αναρωτιέστε, τι μπορεί να είναι αυτά τα πράγματα; Τις περισσότερες φορές, αυτές οι κόκκινες συστάδες που μοιάζουν με αράχνη είναι απλώς… σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

Τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία είναι υπεραναπτύξεις τριχοειδών αγγείων, δηλαδή μικρών αιμοφόρων αγγείων, λέει ο Joshua Zeichner, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη. Τείνουν να σχηματίζονται όταν τα τριχοειδή αγγεία ακριβώς κάτω από το δέρμα εξασθενούν και διαστέλλονται και μπορούν να αναπτυχθούν σε άλλα μέρη του σώματος όπως ο λαιμός, το στήθος ή ακόμα και τα πόδια (γνωστά ως ευρυαγγείες), προσθέτει.

«Ενώ τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου, συνήθως αναπτύσσονται σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα», λέει ο Δρ. Zeichner. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εντελώς ακίνδυνα. Αλλά αν σας ενοχλούν, έχεις επιλογές.

Τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να καθιστούν πιο πιθανό να τα αναπτύξετε στο πρόσωπό σας, συγκεκριμένα.

Αιτίες πίσω από τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας

 1. Γονίδια
 2. Ροδόχρους ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις
 3. Έκθεση στον ήλιο
 4. Κατανάλωση αλκοόλ
 5. Μετεγχειρητική κατάσταση
 6. Πίεση
 7. Εγκυμοσύνη και τοκετός
 8. Γήρανση

1. Γονίδια

Είναι πιθανό να κατηγορήσετε το DNA σας για τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και τη μύτη σας. Όπως ανέφερε ο Δρ. Zeichner, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι επιρρεπή σε σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Και όσοι έχουν ιστορικό δερματικών παθήσεων όπως η ροδόχρους ακμή είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν σπασμένα τριχοειδή αγγεία του προσώπου.

2. Ροδόχρους ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να είναι ο λόγος για τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτή η κοινή φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος προκαλεί ερυθρότητα στο πρόσωπο και όσοι την έχουν τείνουν να αναπτύσσουν σπασμένα τριχοειδή αγγεία, τα οποία μοιάζουν με μικρές, κόκκινες γραμμές στο δέρμα, λέει ο Δρ. Zeichner.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις ροδόχρου ακμής και να κάνουν τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία πιο ορατά. «Στη ροδόχρου ακμή, τα αιμοφόρα αγγεία είναι υπερβολικά αντιδραστικά, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική διαστολή ως απόκριση σε ερεθίσματα όπως τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα ζεστά ροφήματα, ακόμη και το συναισθηματικό στρες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε μόνιμη έξαψη του προσώπου», λέει ο ειδικός.

3. Έκθεση στον ήλιο

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα σας εάν δεν φοράτε SPF αντηλιακό κάθε μέρα. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί βλάβη στο κολλαγόνο και στις ελαστικές ίνες και προάγει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων», σημειώνει ο Δρ. Zeichner.

4. Κατανάλωση αλκοόλ

Δυστυχώς, το αγαπημένο σας κοκτέιλ μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Το αλκοόλ όχι μόνο προκαλεί διαστολή των υπαρχόντων αιμοφόρων αγγείων, αλλά προάγει επίσης την ανάπτυξη νέων τριχοειδών αγγείων.

5. Μετεγχειρητική κατάσταση

Εάν έχετε πρόσφατα παρατηρήσει σπασμένα αιμοφόρα αγγεία μετά από μια χειρουργική επέμβαση, υπάρχει λόγος. «Ως μέρος μιας απόκρισης επούλωσης πληγών, το δέρμα παράγει νέο κολλαγόνο και αιμοφόρα αγγεία καθώς το δέρμα επανορθώνεται», λέει ο Δρ. Zeichner. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που μετά από ορισμένες επεμβάσεις προσώπου, παρατηρείτε περισσότερα σπασμένα τριχοειδή αγγεία στο πρόσωπό σας.

6. Καταπόνηση

Κάθε φορά που καταπονείστε (σκεφτείτε: κλάμα, φτέρνισμα, έμετο, πίεση στην τουαλέτα ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις), μπορεί να ασκείτε αυξημένη πίεση στο πρόσωπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή τριχοειδών αγγείων.

Ενώ αυτές οι μικροσκοπικές κόκκινες, καφέ ή μοβ κηλίδες αιμορραγίας κάτω από το δέρμα (που ονομάζονται πετέχειες) μπορεί να μοιάζουν με σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Τα πρώτα είναι διαρρέοντα τριχοειδή αγγεία που σχηματίζουν μικρούς μώλωπες, ενώ τα δεύτερα είναι υπεραναπτύξεις νέων αιμοφόρων αγγείων, λέει ο Δρ. Zeichner.

Εάν έχετε πετέχειες μαζί με άλλα συμπτώματα ασθένειας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια υποκείμενη πάθηση που χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά, συμπληρώματα ή άλλα φάρμακα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

7. Εγκυμοσύνη και τοκετός

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ενθαρρύνουν την ανάπτυξη σπασμένων τριχοειδών αγγείων.

Επιπλέον, αν πιεστείτε κατά τον τοκετό, μπορεί να δείτε ένα σωρό σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Και πάλι, αυτά δεν είναι νέα τριχοειδή αγγεία που σχηματίζονται αλλά μάλλον αυτά που ήδη αιμορραγούν κάτω από το δέρμα προκαλώντας προσωρινούς μώλωπες.

8. Γήρανση

Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας. Συνήθως, βλέπετε περισσότερα σπασμένα τριχοειδή αγγεία με την πάροδο της ηλικίας, επειδή οι περιβαλλοντικές εκθέσεις (όπως η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία) και άλλοι τύποι χρόνιου τραύματος χαμηλού βαθμού στο δέρμα σας (όπως όταν σπάτε τα σπυριά με πύον) προστίθενται με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Δρ. Zeichner. Με άλλα λόγια, είναι ένα σωρευτικό αποτέλεσμα.

Παραπομπές

 1. Petechiae
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top