Μπορούν οι στατίνες να αποτρέψουν τον καρκίνο; Τι δείχνει πρωτοποριακή νέα μελέτη

στατίνες και καρκίνος

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Mass General Cancer Center διαπίστωσε ότι οι στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να αναστείλουν μια συγκεκριμένη οδό που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή. Τα ευρήματα της εργασίας δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

«Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κύρια αιτία καρκίνου παγκοσμίως», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Shawn Demehri, κύριος ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Ανοσολογίας και Δερματικής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Ερευνήσαμε τον μηχανισμό με τον οποίο οι περιβαλλοντικές τοξίνες οδηγούν στην έναρξη της επιρρεπούς σε καρκίνο χρόνιας φλεγμονής στο δέρμα και στο πάγκρεας. Επιπλέον, εξετάσαμε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να εμποδίσουμε αυτό το μονοπάτι, προκειμένου να καταστείλουμε τη χρόνια φλεγμονή και τα επακόλουθα του καρκίνου», εξηγεί περαιτέρω ο ειδικός.

Πώς έγινε η έρευνα για τις στατίνες και τον καρκίνο

Η μελέτη του Δρ. Demehri και των συνεργατών του βασίστηκε σε κυτταρικές σειρές, ζωικά μοντέλα, δείγματα ανθρώπινου ιστού και επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα πειράματα της ομάδας με βάση τα κύτταρα έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες (όπως η έκθεση σε αλλεργιογόνα και χημικά ερεθιστικά) ενεργοποιούν δύο συνδεδεμένες οδούς σηματοδότησης που ονομάζονται μονοπάτια TLR3/4 και TBK1-IRF3. Αυτή η ενεργοποίηση οδηγεί στην παραγωγή της πρωτεΐνης ιντερλευκίνης-33 (IL-33), η οποία διεγείρει τη φλεγμονή στο δέρμα και το πάγκρεας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Όταν εξέτασαν μια βιβλιοθήκη φαρμάκων εγκεκριμένων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια στατίνη, η πιταβαστατίνη, καταστέλλει αποτελεσματικά την έκφραση της IL-33 εμποδίζοντας την ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης TBK1-IRF3. Σε ποντίκια, η πιταβαστατίνη κατέστειλε τη φλεγμονή που προκλήθηκε από το περιβάλλον στο δέρμα και το πάγκρεας και απέτρεψε την ανάπτυξη καρκίνων του παγκρέατος που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η στατίνη που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας παγκρεατίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος

Σε δείγματα ανθρώπινου ιστού παγκρέατος, η IL-33 υπερεκφράστηκε σε δείγματα ασθενών με χρόνια παγκρεατίτιδα (φλεγμονή) και καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με τον φυσιολογικό παγκρεατικό ιστό. Επίσης, σε αναλύσεις δεδομένων ηλεκτρονικών αρχείων υγείας σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, η χρήση της πιταβαστατίνης συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο χρόνιας παγκρεατίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της παραγωγής IL-33 με πιταβαστατίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική προληπτική στρατηγική για την καταστολή της χρόνιας φλεγμονής και της επακόλουθης ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Στη συνέχεια, στοχεύουμε να εξετάσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο των στατινών στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου στη χρόνια φλεγμονή στο ήπαρ και στο γαστρεντερικό σωλήνα και να εντοπίσουμε άλλες νέες, θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταστολή της επιρρεπούς στον καρκίνο χρόνια φλεγμονής», δήλωσε καταληκτικά ο Δρ. Demehri.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top