Το κρυφό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του σεξ που μπορεί να δείχνει καρκίνο του προστάτη

καρκίνο του προστάτη

Περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά τα συμπτώματα της θανατηφόρας νόσου μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Περίπου 144 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 12.000 Βρετανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από την καταστροφική αυτή κατάσταση. Εάν διαγνωστούν στο αρχικό στάδιο, σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα επιβιώσουν από τον καρκίνο του προστάτη για πέντε ή περισσότερα χρόνια, σημειώνει η Cancer Research UK.

Ενώ ο καρκίνος του προστάτη σπάνια προκαλεί εμφανή συμπτώματα κατά τα πρώιμα στάδια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν επισημάνει μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η επώδυνη εκσπερμάτωση.

Όπως αναφέρει το Prostate Cancer News Today, ο πόνος κατά την εκσπερμάτιση συνδέεται με το μπλοκάρισμα που προκαλείται από την ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη.

«Οι όγκοι αρχίζουν να πιέζουν τα όργανα και τους ιστούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, προκαλώντας τον πόνο», αναφέρει η οργάνωση. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να εξαπλωθεί στη λεκάνη, στο κάτω μέρος της πλάτης, στα πλευρά ή στο άνω μέρος των μηρών και στα οστά αυτών των περιοχών.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του σεξ

Η John Hopkins Medicine έχει επισημάνει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως:

  • Δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης
  • Αίμα στο σπέρμα
  • Μειωμένος όγκος εκσπερμάτωσης

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθητές αλλαγές όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, σύμφωνα με το NHS. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πιο συχνή ανάγκη ούρησης, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα έναρξης της ούρησης)
  • Καταπόνηση ή αρκετή ώρα για ούρηση
  • Αδύναμη ροή
  • Αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει πλήρως

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. «Είναι πολύ πιο πιθανό να πρόκειται για διεύρυνση του προστάτη, αλλά είναι σημαντικό να αποκλειστεί ο καρκίνος», προσθέτει το NHS.

Ποιος κινδυνεύει από καρκίνο του προστάτη

Ο κ. Petr Holy, κορυφαίος ουρολόγος στην Men’s Health Clinic στο Kingston, είπε στη Mirror ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχετε, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην ασθένεια.

«Οι μαύροι άνδρες, οι άνδρες άνω των 50 ετών ή οι άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχουν μερικές εξετάσεις για να μάθετε εάν έχετε πρόβλημα με τον προστάτη σας, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και μια ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πριν από οποιαδήποτε από αυτές τις εξετάσεις ο γιατρός θα σας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται και εξαρτάται από εσάς αν θα τις κάνετε ή όχι. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα να φοβάστε κάνοντας μια αρχική έρευνα με το γιατρό σας. Εάν αυτές οι εξετάσεις δείξουν κάτι ασυνήθιστο, θα παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό», πρόσθεσε ο Δρ. Holy.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ενώ οι αιτίες του καρκίνου του προστάτη είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες, όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και οι συνήθειες του τρόπου ζωής.

Ο ουρολόγος ενθάρρυνε τους άνδρες να κάνουν έλεγχο υγείας, καθώς περίπου τέσσερις στις 10 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται με τον «σιωπηλό δολοφόνο» σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Οι περισσότεροι άνδρες θέτουν τις ιατρικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη σε χαμηλή προτεραιότητα. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά μπαίνουν στη ρουτίνα της επιστροφής στο σχολείο, οι άνδρες πρέπει να ελέγχουν τακτικά την υγεία τους, ώστε να μην χάνουν κάτι σημαντικό», τόνισε ο ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top