Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να την προλάβετε

θρόμβωση

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Θρόμβωσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Η γνώση για τη θρόμβωση σώζει ζωές.

«Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα καμπάνιας ενημέρωσης του Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, (13 Οκτωβρίου).

Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος. Η μειωμένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο πήξης του αίματος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών/ποδιών, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα των θρόμβων

 

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στο πόδι ή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή ευαισθησία στη γάμπα
  • πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού
  • ερυθρότητα ή αισθητό αποχρωματισμό και/ή «κάψιμο»

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στους πνεύμονες ή της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανεξήγητη δύσπνοια
  • γρήγορη αναπνοή
  • πόνο στο στήθος
  • γρήγορο καρδιακό ρυθμό και/ή ζάλη ή λιποθυμία

10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων ετησίως

Το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, καθιστώντας τους θρόμβους που σχετίζονται με το νοσοκομείο κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο που μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία συμβαίνουν ετησίως σε όλες τις χώρες του κόσμου, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

 

Θρόμβωση

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία

Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και την πρόληψη πολλών παθήσεων.

Στη θρόμβωση, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).

Συνεπώς, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως.

Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη

Αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου, τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο Δημήτρης Ρίχτερ, Καρδιολόγος, Αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

«Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Γιατί η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλά δεν το γνωρίζουμε. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με την θρόμβωση. Γεγονός παραμένει ότι αν γνωρίζουμε για την θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτή.

Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής), αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις. Ας ενημερωθούμε λοιπόν σωστά για την θρόμβωση για να μην την φοβόμαστε!» τόνισε ο Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Το μήνυμα του φετινού εορτασμού περιλαμβάνει τις συσσωρευτικές προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες έχουν αναμφίβολα σώσει αμέτρητες ζωές και έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με θρόμβωση, ανέφερε ο  Αλέξανδρος Τσελέπης, Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Παν/μίου Ιωαννίνων, Μέλος του Δ.Σ του ΙΜΕΘΑ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top