Site icon Όλο Υγεία

Το άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που κατέστρεψε τις σχέσεις 50χρονης: «Δεν αντέχω να μυρίζω κανέναν»

σύμπτωμα εμμηνόπαυσης μυρωδιά

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προλάβετε μια από τις πιο ανυπόφορες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά σας και τη σχέση με τον σύντροφό σας; Υπάρχει ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες υποτιμούν, όμως μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή κάθε σωματικής επαφής.

Εμμηνόπαυση και εξάψεις: Ποιο καλοκαιρινό φρούτο ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Το άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που έχει κάνει εφιάλτη τη ζωή μιας γυναίκας

Η περιεμμηνόπαυση, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι η περίοδος κατά την οποία το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση, το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ξεκινά με διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως αλλαγές στη διάρκεια, στη ροή ή ακόμα και αθέλητες διακοπές στην έμμηνο ρύση και διαρκεί έως ότου παρέλθουν 12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς περίοδο, οπότε και θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει η εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, η οιστρογόνος ορμόνη αυξομειώνεται ανομοιόμορφα, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, ξηρότητα κόλπου, αλλαγές στη διάθεση, μειωμένη γονιμότητα, απώλεια οστικής πυκνότητας και αρνητικές επιδράσεις στα λιπίδια του αίματος.

Ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της διαδικασίας αυτής μπορεί να μετατρέψει τις ήπιες οσμές σε αποκρουστικές μυρωδιές.

Μια γυναίκα 45 ετών ανέφερε πρόσφατα ότι μπήκε στην περιεμμηνόπαυση, ένα προεόρτιο στάδιο της εμμηνόπαυσης που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας.

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζέστης

Σύμφωνα με τη Daily Mail, παρατήρησε συνηθισμένα σημάδια όπως η κολπική ξηρότητα και η αυξημένη εφίδρωση, τα οποία μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει με περισσότερη χρήση λιπαντικού κατά τη διάρκεια του σεξ και με έντονη χρήση αποσμητικού.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σύμπτωμα για το οποίο δεν έχει βρει λύση: η όσφρησή της «είναι εκτός ελέγχου».

Η ανώνυμη γυναίκα εξήγησε σε στήλη συμβουλών ότι συνήθως ανεπαίσθητες μυρωδιές, όπως η αναπνοή ενός ανθρώπου ή το τυρί σε ένα κλειστό ψυγείο, έχουν γίνει «αφόρητες».

Και η νέα της υπερευαισθησία στην όσφρηση έχει επίσης καταστρέψει τη σεξουαλική της ζωή.

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι η μυρωδιά των σωμάτων έχει γίνει εξαιρετικά απωθητική. Δεν μιλάω για κακή σωματική οσμή — απλά για τις κανονικές ανθρώπινες μυρωδιές», έγραψε.

Και παρά το ότι είναι σε καινούρια σχέση, η μυρωδιά του δέρματος, της αναπνοής και των μαλλιών του συντρόφου της «μου γυρίζει το στομάχι».

Γράφοντας στη στήλη συμβουλών του Slate, η γυναίκα δήλωσε: «Αν εστιάσω στις αισθήσεις του σώματός μου, μερικές φορές μπορώ να βάλω τις μυρωδιές στο περιθώριο».

«Αλλά άλλες φορές, απλά δεν μπορώ, και αποφεύγω οποιαδήποτε σωματική επαφή ή ακόμα και το να κάθομαι πολύ κοντά τους».

Τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε

Το πρόβλημα με τις ορμόνες που μπορεί να προκαλέσει φαντοσμία

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της όσφρησης μιας γυναίκας λόγω της μείωσης των επιπέδων των ορμονών, αν και δεν είναι σαφές πόσο συχνό είναι αυτό.

Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά περίπου στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40, περίπου οκτώ έως δέκα χρόνια πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και της γονιμότητας.

Όταν οι ορμόνες αρχίσουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, οι περισσότερες γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση αρχίζουν να έχουν ακανόνιστους ή χαμένους κύκλους, μεταβολές στη διάθεση, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και προβλήματα ύπνου.

Ωστόσο, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βοηθούν επίσης στη διατήρηση του οσφρητικού συστήματος, ενός συνόλου δομών που περιλαμβάνουν τη μύτη, τις ρινικές κοιλότητες και το οσφρητικό νεύρο που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης.

Αυτές οι ορμόνες θεωρείται ότι βοηθούν στην αναγέννηση των οσφρητικών αισθητήριων νευρώνων και στη σύνδεσή τους με τον οσφρητικό βολβό, το κέντρο επεξεργασίας των οσμών στον εγκέφαλο.

Σε κάποιες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να κάνει το οσφρητικό σύστημα λιγότερο ευαίσθητο, αλλά σε άλλες μπορεί να το ενισχύσει.

Η ανώνυμη γυναίκα στη στήλη συμβουλών έγραψε: «Έχω δοκιμάσει να κάνουμε ντους μαζί πριν το σεξ για να δω αν βοηθά (δεν βοηθά) και να χρησιμοποιώ αρωματικά προϊόντα στο δικό μου δέρμα για να δω αν μπορώ να καλύψω τη δική τους μυρωδιά (δεν μπορώ). Ξέρω ότι είμαι εγώ, και εκείνοι μυρίζουν απολύτως φυσιολογικά».

Η γυναίκα ανέφερε επίσης ότι νιώθει αμήχανα να φέρει το θέμα στη συζήτηση με τον νέο της σύντροφο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να βιώσουν φαντοσμία, δηλαδή να μυρίζουν οσμές που δεν υπάρχουν πραγματικά. Η φαντοσμία αντιστοιχεί περίπου στο 10 με 20% των διαταραχών που επηρεάζουν την αίσθηση της όσφρησης.

Φαγούρα: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στην κλιμακτήριο και επιμένει στην εμμηνόπαυση

Πώς αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση με αυξημένη αίσθηση της όσφρησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθαριστές αέρα για να μειώσουν τις παραμένουσες οσμές και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιούν άοσμα προϊόντα όποτε είναι δυνατόν.

Η ορμονική υποκατάσταση (HRT) έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις και υπάρχουν μαρτυρίες ότι θα μπορούσε να ομαλοποιήσει την αίσθηση της όσφρησης.

Εμμηνόπαυση: Τα άγνωστα συμπτώματα στο στόμα και πώς να τα αποτρέψετε

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φάρμακα ή συγκεκριμένες θεραπείες για αυτό το σύμπτωμα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version