Γονιμότητα: 6 φυσικοί τρόποι για να την αυξήσετε άμεσα

γονιμότητα

Ανακαλύψτε φυσικές λύσεις που έχουν αποτέλεσμα για να γίνετε πιο γόνιμοι με τον πιο απολαυστικό τρόπο: τρώγοντας.

Υπάρχει τρόπος να ενισχύσετε τη γονιμότητα σας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στο ιατρικό γραφείο; Κι όμως, υπάρχουν και είναι πολλοί!

Οι 6 κινήσεις για να αυξήσετε τη γονιμότητα με φυσικό τρόπο:

  1. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
  2. Φάτε ένα καλό πρωινό για να αυξήσετε τη γονιμότητα
  3. Αποφύγετε τα trans λιπαρά
  4. Μειώστε τους υδατάνθρακες
  5. Τρώτε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  6. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

1.Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος, μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πώς; Απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και τα ωάρια.

Μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς, ενήλικες άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 75 γραμμαρίων καρυδιών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά την ημέρα, βελτίωσε την ποιότητα του σπέρματος. Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 232 γυναίκες έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά φυσιολογικού τοκετού. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν το στρες που συνδέεται με τα προβλήματα σύλληψης.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα αντιοξειδωτικά απαιτούνται για να επηρεάσουν τη γονιμότητα σας, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή σας. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά είναι γεμάτα ευεργετικά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, φολικό οξύ, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη.

2.Φάτε ένα καλό πρωινό για να αυξήσετε τη γονιμότητα

Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πλούσιου πρωινού μπορεί να βελτιώσει τις ορμονικές επιδράσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια κύρια αιτία στειρότητας.

Για τις γυναίκες με PCOS, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο πρωινό μείωσε τα επίπεδα ινσουλίνης κατά 8% και τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 50%. Τα υψηλά επίπεδα των δύο αυτών ορμονών μπορούν να συμβάλουν στη στειρότητα.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της μελέτης , η οποία διήρκησε 12 εβδομάδες, φάνηκε ότι αυτές οι γυναίκες είχαν ωορρηξία περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν μικρότερο πρωινό και μεγαλύτερο δείπνο κάτι που δείχνει ενίσχυση της γονιμότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του μεγέθους του πρωινού σας χωρίς μείωση του μεγέθους του βραδινού σας γεύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

3.Αποφύγετε τα trans λιπαρά

Η κατανάλωση καλών λιπαρών σε καθημερινή βάση είναι σημαντική για την ενίσχυση της γονιμότητας και της συνολικής υγείας. Από την άλλη, τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω των αρνητικών τους επιπτώσεων στην ισορροπία της ινσουλίνης.

Τα trans λιπαρά απαντώνται συνήθως σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια και συνήθως υπάρχουν στη μαργαρίνη, τα τηγανητά τρόφιμα, τα τυποποιημένα προϊόντα και τα έτοιμα γεύματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλότερη σε trans λιπαρά και χαμηλότερη σε ακόρεστα λιπαρά συνδέεται με την υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η κατανάλωση καλών λιπαρών σε καθημερινή βάση είναι σημαντική για την ενίσχυση της γονιμότητας και της συνολικής υγείας.

4.Μειώστε τους υδατάνθρακες

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα κατανάλωσης χαμηλότερων υδατανθράκων (όπου λιγότερο από το 45% των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά θα προέρχονται από υδατάνθρακες) συνιστάται γενικά στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένες εκφάνσεις του PCOS. Οι δίαιτες χαμηλότερων υδατανθράκων μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης και να ενισχύσετε την απώλεια λίπους, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε στην κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως.

5.Τρώτε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Σχετικά με τους υδατάνθρακες: Δεν είναι μόνο η ποσότητα των υδατανθράκων που είναι σημαντική, αλλά και ο τύπος. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Περιέχονται στα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και στα λευκά ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι.

Αυτοί οι υδατάνθρακες απορροφώνται πολύ γρήγορα, προκαλώντας απότομα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανισορροπία στα επίπεδα ινσουλίνης. Οι υδατάνθρακες αυτοί έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Ο γλυκαιμικός δείκτης σας λέει κατά πόσο μια πλούσια σε υδατάνθρακες τροφή θα αυξήσει σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα σας.

Η ινσουλίνη είναι χημικά παρόμοια με τις ορμόνες των ωοθηκών. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν τα ωάρια να ωριμάσουν. Η συνεχώς αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να αναγκάσει το σώμα να παράγει λιγότερες αναπαραγωγικές ορμόνες επειδή πιστεύει ότι δεν τη χρειάζεται. Αυτό μπορεί να αποτρέπει την ωρίμανση και την ωορρηξία των ωαρίων. Δεδομένου ότι το PCOS σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να το κάνουν ακόμη χειρότερο.

6.Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι ίνες βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από την αύξηση των επιπέδων των ορμονών και να διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα ισορροπημένο. Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας οιστρογόνου δεσμεύοντάς το στα έντερα. Στη συνέχεια, η περίσσεια οιστρογόνων απομακρύνεται από το σώμα με τον γνωστό τρόπο.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2009 που αφορούσε τις διαλυτές ίνες, όπως αυτές που προέρχονται από το αβοκάντο, τις γλυκοπατάτες, τη βρώμη και τα φρούτα, τις συνέδεσε με χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης.

Οι διαλυτές ίνες από φρούτα είχαν την ισχυρότερη επίδραση αφού επέφεραν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων.
Μερικά παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και φασόλια. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ινών για τις γυναίκες είναι 25 γραμμάρια την ημέρα και 31 γραμμάρια για τους άνδρες. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων περισσότερων ινών δημητριακών την ημέρα συνδέεται με 44% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες άνω των 32 ετών.

Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τις ίνες εξακολουθούν να είναι ανάμεικτα. Μια άλλη μελέτη 250 γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών έδειξε ότι η αύξηση των ινών κατά 5 g ημερησίως μείωσε τις συγκεντρώσεις ορμονών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την τρέχουσα πρόσληψη ινών για να δείτε εάν πρέπει να τρώτε περισσότερες.

Scroll to Top