Το καλύτερο πρωινό για τα νεφρά σας – Το συνιστά νεφρολόγος

πρωινό

Η υγεία των νεφρών δεν είναι συνήθως κάτι που έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι όταν φτιάχνουν το πρωινό τους. Η υγεία του εγκεφάλου και η υγεία της καρδιάς; Ίσως. Όμως, αυτό που τρώτε το πρωί επηρεάζει στην πραγματικότητα τόσο πολύ τα νεφρά σας; Η αλήθεια είναι ότι τα επηρεάζει και αξίζει τον κόπο να επιλέγετε τροφές που τα υποστηρίζουν.

Τα νεφρά βοηθούν στο φιλτράρισμα των αποβλήτων και των ακαθαρσιών από το αίμα, παράγοντας ούρα, βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και παράγοντας ορμόνες που διεγείρουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Καθώς γερνάμε και οι χρόνιες παθήσεις γίνονται πιο πιθανές, τα νεφρά πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα υποστηρίξετε.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω της διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού σας.

Μία γνωστή νεφρολόγος από την Αμερική μοιράζεται το αγαπημένο της πρωινό και σας δίνει συμβουλές για το πώς να τρώτε με γνώμονα την υγεία των νεφρών.

Το καλύτερο πρωινό για τα νεφρά σας

Αν θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία των νεφρών σας μέσω της διατροφής σας, η Δρ Ndidi Nwamu-Laguerre, νεφρολόγος στο Delta Kidney & Hypertension, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη αλατιού και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να καρυκεύσετε το φαγητό αντί για αλάτι» προτείνει η ίδια.

Ο λόγος για τον οποίο το υπερβολικό αλάτι είναι επιζήμιο για την υγεία των νεφρών είναι επειδή συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό δεν είναι κακό μόνο για την καρδιά- κάνει και τα νεφρά να εργάζονται πιο σκληρά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Έχοντας αυτό κατά νου, συνιστάται να διατηρείτε την πρόσληψη νατρίου κάτω από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Η Δρ Nwamu-Laguerre τονίζει ότι μια φιλική προς τα νεφρά διατροφή είναι αυτή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα νεφρά.

Αυτός ο τύπος διατροφής είναι σημαντικός για την πρόληψη των νεφρικών προβλημάτων και ακόμη πιο κρίσιμος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη νεφρικά προβλήματα. «Όταν τα νεφρά των ανθρώπων εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, η αλλαγή της διατροφής τους είναι ένας τρόπος για να προστατεύσετε τα νεφρά σας από το να χειροτερέψουν» εξηγεί η Δρ Nwamu-Laguerre.

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα στα νεφρά, η Δρ Nwamu-Laguerre λέει ότι είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο κάλιο και ασβέστιο λαμβάνετε. «Ανάλογα με το ιστορικό της υγείας σας και το πόσο καλά λειτουργούν σήμερα τα νεφρά σας, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένους ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο» εξηγεί η ίδια.

Σημαντικό και το τι πίνετε στο πρωινό

Εκτός από το τι τρώτε, η Dr. Nwamu-Laguerre λέει ότι είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό– η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεφρών. Χωρίς σωστή ενυδάτωση, το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη. Επομένως, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε- έχει σημασία και τι πίνετε!

Ένα εξαιρετικό πρωινό για την υγεία των νεφρών είναι βρώμη με γάλα αμυγδάλου. Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρώμης, είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε αυτό το πρωινό ακόμη πιο ευεργετικό για τα νεφρά προσθέτοντας φρούτα στο πλιγούρι βρώμης σας. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των νεφρών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι συστάσεις διατροφής είναι διαφορετικές για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο από ό,τι για ενήλικες με υγιή νεφρά. Για το λόγο αυτό, αν έχετε νεφρική νόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και έναν διαιτολόγο για την κατάλληλη διατροφική καθοδήγηση. Όμως η προτεραιότητα στην υγεία των νεφρών μέσω της διατροφής είναι κάτι από το οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν και ξεκινάει με το πρωινό!

Scroll to Top