Θέλετε να ζήσετε περισσότερα χρόνια με υγεία; Ίσως το κλειδί να βρίσκεται σε κάτι απρόσμενο: τα αέρια σας. Σύμφωνα με ειδικό, ο τρόπος που λειτουργεί το έντερό σας ειδικά κατά τον περίπατο μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας.
Το να αεριζόμαστε τακτικά είναι ένας καλός δείκτης υγείας – Δείχνει αν θα έχουμε υγιή γήρανση
Η παραγωγή αερίων είναι μια φυσιολογική διαδικασία που επηρεάζεται κυρίως από τη ζύμωση των μη απορροφήσιμων υδατανθράκων από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Η ποσότητα και η σύσταση των αερίων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη διατροφή, τη μικροβιακή χλωρίδα και τη λειτουργία του εντέρου. Το μεθάνιο και το υδρογόνο είναι από τα κύρια αέρια που παράγονται και η παρουσία ή απουσία τους μπορεί να σχετίζεται με λειτουργικά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με το American Journal of Gastroenterology.
Ένας ειδικός, όμως, τώρα αποκαλύπτει ότι τα αέρια μπορούν να δείξουν και τον τρόπο που θα γεράσουμε, ειδικά όταν περπατάμε.
Μια απλή βόλτα μπορεί να «βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία ενισχύοντας την καρδιά, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλοφορία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βοηθώντας στην πρόληψη καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο Matthew Nolan, επικεφαλής εκπαιδευτής στο Barry’s στη Νέα Υόρκη, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο HuffPost.
Έχει μάλιστα συσχετιστεί και με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Όμως, σε πρόσφατο Instagram Reel, ο Dr Tim Tiutan, ιατρός και επίκουρος καθηγητής, συμφώνησε με την ιδέα να προσθέσουμε λίγο… αέριο στις βραδινές μας βόλτες.
Σε ένα βίντεο όπου η συγγραφέας και δημιουργός του hashtag #fartwalks, Mairyln Smith, είπε ότι η ίδια και ο σύζυγός της πηγαίνουν για «περίπατους αερίων» μετά το δείπνο για να «γεράσουν όμορφα», ο γιατρός μας βοήθησε να «εξετάσουμε την επιστήμη των περιπάτων αερίων».
«Περπατάω 10.000 βήματα την ημέρα επί τρία χρόνια» – Τι έχει συμβεί στο σώμα του
Ναι, οι περίπατοι αερίων μάς κάνουν καλό
Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της «εντερικής κινητικότητας», τονίζει ο Dr Tiutan, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εξαλείψει τόσο τα αέρια όσο και τη δυσκοιλιότητα.
Αλλά η Smith εξήγησε ότι «ο κύριος λόγος που κάνουμε fart walks είναι επειδή με το περπάτημα… βοηθάμε στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2… καθώς μεγαλώνεις, ειδικά μετά τα 40, έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσεις διαβήτη τύπου 2».
Το National Institutes of Health τοποθετεί την ηλικία αυξημένου κινδύνου λίγο νωρίτερα, στα 35. Το Diabetes UK αναφέρει ότι το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να ρυθμίζουμε καλύτερα την ινσουλίνη.
Μια μελέτη του 2016 σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι 10 λεπτά «ελαφριάς» βάδισης μετά από κάθε γεύμα βοηθούσαν περισσότερο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με 30 λεπτά περπάτημα οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που μια πιθανώς αεριώδης (χάρη στην «εντερική κινητικότητα») βόλτα μετά το δείπνο μπορεί να είναι καλύτερη απ’ όσο νομίζατε.
Η άσκηση κάθε είδους αποτρέπει τις «μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα», συμφώνησε ο γιατρός (μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα για έως και 24 ώρες μετά).
Περπάτημα: Τόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 16% – Νέα μελέτη
Η πρακτική αυτή ίσως μειώσει και τον κίνδυνο καρκίνου
Το περπάτημα «επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», συνέχισε ο Dr Tiutan.
Η Καθηγήτρια Amy Berrington, επικεφαλής της Ομάδας Επιδημιολογίας Κλινικού Καρκίνου του Institute for Cancer Research (ICR), τόνισε: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες».
Το Cancer.gov προτείνει να στοχεύουμε περίπου στα 150-300 λεπτά περπατήματος με μέτριο ρυθμό ανά εβδομάδα.
Απώλεια βάρους: Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να περπατάτε για να αδυνατίσετε;
Οπότε ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε τόσο όταν είδαμε τον Dr Tiutan να λέει: «Στηρίζω απόλυτα τους περιπάτους αερίων».