Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε για υγιές έντερο, σύμφωνα με διαιτολόγο

έντερο

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να θέλετε το έντερο σας να είναι υγιές. Δείτε ποιοι είναι και πως θα τα καταφέρετε

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός ισχυρού μικροβιώματος –των τρισεκατομμυρίων ωφέλιμων βακτηρίων και των χρήσιμων χημικών ουσιών που υπάρχουν στο πεπτικό– στο κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού μας συστήματος, μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας σχεδόν σε όλους τους τομείς: από την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών έως τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Πώς θα το διατηρήσουμε υγιές

«Αυτό που προτρέπω τους ανθρώπους να κάνουν είναι, πρώτον, να σκεφτούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φυσικές τροφές και να προσπαθήσουν να καταναλώνουν 30 διαφορετικά είδη αυτών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», δήλωσε η Μέγκαν Ρόσι, Ph.D., διαιτολόγος που είναι γνωστή σε ορισμένους κύκλους ως η «βασίλισσα της υγείας του εντέρου».

Η Ρόσι είπε ότι αυτά τα φυτά πρέπει να προέρχονται από αυτό που αποκαλεί «τα σούπερ έξι»: δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά.

«Αν θέλουμε ένα πλούσιο μικροβίωμα στο έντερο μας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία μας, τότε πρέπει να τροφοδοτήσουμε αυτά τα φιλικά βακτήρια με ένα ευρύ φάσμα… λιπασμάτων, διαφορετικά θα πεθάνουν», είπε.

Η Ρόσι, ιδρύτρια της κλινικής The Gut Health Clinic στο Λονδίνο, μας έδωσε επίσης μια συμβουλή για καλύτερη υγεία του εντέρου που είναι χρήσιμη ανεξάρτητα από το τι βάζετε στο στόμα σας: Μασήστε περισσότερο το φαγητό σας.

«Πραγματικά η υγεία του εντέρου δεν εξαρτάται μόνο από την πέψη», είπε. «Πρέπει να διασπάμε φυσικά τα τρόφιμα από το στόμα μας, αφού στο σάλιο μας έχουμε ένζυμα που αρχίζουν να τα διασπούν με χημικό τρόπο». Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο μασάμε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παίρνουμε από το φαγητό μας, κάτι που είναι καλό για το έντερό μας.

«Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης έγινε σύγκριση ατόμων που μασούσαν αμύγδαλα 10 φορές με άλλα που τα μασούσαν 40 φορές. Όπως φάνηκε από τα ευρήματα όσοι τα μασούσαν 40 φορές, στην πραγματικότητα απορροφούσαν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά. Επομένως, το να μασάτε την τροφή σας είναι πολύ σημαντικό», λέει η ειδικός.

Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, το να μασάμε περισσότερο είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικοί τρόποι μάσησης που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μασούν περισσότερο και πιο αργά, αλλά αυτό που λέω σε πολλούς από τους πελάτες μου στην κλινική είναι, απλώς εστιάστε στις δύο πρώτες μπουκιές κάθε γεύματος. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε 30 μασήσεις με κάθε μπουκιά, αλλά απλά εστιάζετε στα δύο πρώτα και αυτό αρχίζει να δημιουργεί τη συνήθεια», λέει η Ρόσι.

Και υποστηρίζει ότι ακόμη και τρία επιπλέον μασήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε καλύτερες συνήθειες μάσησης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top