Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πόνος στην πλάτη και άλλα 4 παράξενα συμπτώματα

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πόνος στην πλάτη

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος και συχνά εμφανίζεται με πόνο στο στομάχι ή κράμπες.

Αυτά συνήθως χειροτερεύουν μετά το φαγητό, αλλά μπορούν να ανακουφιστούν μετά την τουαλέτα. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να βιώνουν κάποιες μέρες κατά τις οποίες τα συμπτώματά τους περνούν απαρατήρητα, αλλά ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν «έξαρση», με τις δυσάρεστες παρενέργειες να επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν σύνδρομο ευερέθιστο εντέρου, το οποίο συχνά εμφανίζεται στα 20 ή τα 30 σας. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί επίσης να επηρεάσει μικρά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να περιγράψουν με ακρίβεια τα συμπτώματά τους και ως εκ τούτου συνήθως δεν διαγιγνώσκονται.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί καμία μεμονωμένη αιτία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκληθεί από μόλυνση του στομάχου ή του εντέρου, ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και να αποτελεί σημάδι άλλων πιο σοβαρών καταστάσεων. Ωστόσο δεν επηρεάζει μόνο το έντερο.

5 παράξενα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το βρετανικό NHS δηλώνει ότι όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να εμφανίσουν μετεωρισμό και διέλευση βλέννας από τον πρωκτό. Η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Κούραση και έλλειψη ενέργειας
  2. Αίσθηση ασθένειας
  3. Οσφυαλγία
  4. Προβλήματα με την ούρηση
  5. Ακράτεια εντέρου

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με πονοκεφάλους και κρίσεις ημικρανίας. Ενώ το NHS δεν το αναφέρει αυτό ως επίσημο σύμπτωμα, οι γιατροί το υποδεικνύουν.

Η Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας εξηγεί ότι το σύνδρομο και οι ημικρανίες έχουν μια αμφίδρομη σχέση, που σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το αντίστροφο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί ημικρανίες ή ότι οι ημικρανίες προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν ημικρανίες έχουν 4,13 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου από εκείνους χωρίς ημικρανίες, ενώ μια άλλη υποστήριξε ότι όσοι έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αντιμετωπίζουν 60% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους χωρίς το σύνδρομο.

Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα προκαλέσει σε ένα άτομο και ημικρανίες. Σε κάθε περίπτωση, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top